Институтът по Земеделие, Карнобат съхранява българските породи овце


Научноизследователската работа по животновъдство в Института по земеделие гр. Карнобат започва през 1955 г., когато като научен сътрудник по овцевъдство е назначена Виза Антонова. В Института се отглеждат, развъждат и се води селекция с Карнобатска местна порода, Карнобатска тънкорунна порода и Синтетична популация Български млечни овце.

Една от основните задачи е запазването на Карнобатска местна порода, която е застрашена от изчезване. В процеса на изследователската работа с нея, при уточняване на стандартите и съответните критерии на провеждания отбор, специално внимание се отделя на екстериора, качествата на вълната, структурата на руното, екологичната пластичност на животните – тяхната издръжливост и добрите качества на месото. Работи се по съхраняването на тази порода като национален генетичен резерв. През 2007 г. видът е патентован като оригинален и включен в списъка на Европейския съюз за допълнително финансиране като застрашен от изчезване. Стадото от Карнобатска местна порода в Института по земеделие – Карнобат е единственото кочопроизводно за България от тази порода.

Друга важна научна задача е отглеждане и съхраняване на Карнобатска тънкорунна порода, която е призната за оригинална през 1984 г. Тя е вълномесодайна и с добра зрялост. Животните са средно едри с хармонично тяло и здрава костна система. Тялото им е много добре обрасло с тънка, гъста и дълга бяла вълна. Клони към облечен тип – лесно се стриже. Стадото от Карнобатска тънкорунна порода в Института по земеделие – Карнобат е единственото кочопроизводно за България от тази порода. В днешно време броят на овцете от този вид е малък и застрашен от изчезване.

През 1993 г. научен колектив разработва методичен план и започва реализирането му за създаване на млечна популация овце в Института по земеделие гр. Карнобат, като част от новосъздаваната млечна порода в България. Основанията за разработване на научната задача са: актуалността на млечното овцевъдство в страната; липсата на племенно стадо овце с висока млечност на територията на Югоизточна България, което да осигурява мъжки разплодници за нуждите на овцевъдството в тази част на страната; необходимостта от повишаване ефективността на овцевъдството в Института по земеделие, гр. Карнобат; повишаване ролята на Института за ускоряване развитието на животновъдството в Югоизточна България. В резултат на проведената генетикоселекционна работа в продължение на повече от 20 години е създадено високомлечно стадо от около 170 овце майки. През 2005 г. в страната е призната Синтетична популация Българска млечна, в която е включено стадото на ИЗ-Карнобат.

Стадата в Института по земеделие – Карнобат са племенни и елитни.

Институтът предлага висококачествени мъжки разплодници, женски и мъжки агнета, овце майки от трите породи.

Доц. д-р Маргарит Илиев

Институт по земеделие, Карнобат