Водоснабдяване на животновъдните ферми


В животновъдните ферми ежедневно се изразходва голямо количество вода. Тя се използва за поене на животните, за измиване и почистване на съоръженията и инвентара, за промиване на доилните инсталации, за приготвяне на фуражите, за битови и други нужди. Определени запаси са необходими и за противопожарни цели. Чрез водоснабдяването на фермите и механизирането на поенето на животните се подобряват санитарно-хигиенните условия в животновъдните помещения и се повишава  продуктивността на животните.

Животновъдните ферми могат да получават вода по два основни начина – чрез свързване към водопроводната мрежа на най-близкото селище или от самостоятелно изградена водопроводна мрежа със собствен водоизточник. Водоизточникът се избира след химичен, физичен и бактериологичен анализ на водата. Препоръчва се водата за пиене да има температура от 8 до 150 С, да бъде чиста, прозрачна, да има приятен вкус, малко количество физически примеси, да не съдържа патогенни микроорганизми. Броят на бактериите в 1 ml вода не трябва да бъде повече от 100.

Санитарните изисквания се удовлетворяват най-добре от вода, която е изпомпана между два непроницаеми почвени пласта от дълбочина между 50 и 150 m. Това са така наречените дълбоки сондажи. Тази вода е добре защитена от повърхностно-почвено замърсяване и дебитът е с достатъчно високи стойности. Повърхностните източници (реки, езера, канали и изкуствени водоеми) обикновено са доста замърсени и не са надежден източник за водоснабдяването на фермите. В случай че се използват такива водоизточници, е необходимо да се строят пречиствателни съоръжения и устройства за обеззаразяване на водата.

Мястото на водоизточника определя и схемата на водоснабдяването. Когато източникът е разположен по-високо от мястото на използването на водата, тя се отправя гравитационно (на самотек) към фермата, а когато е разположена по-ниско, се монтират помпени станции и водонапорни кули, откъдето водата се разпределя в напорната мрежа.

Диаметърът на тръбите се избира в границите от 40 mm до 200 mm, с цел осигуряване на скорост на движение на водата от 0,4 до 1,25 m/s. С увеличаване на скоростта се увеличават хидравличните загуби на налягане в мрежата, ускорява се износването на тръбите и се създава опасност от спуквания при хидравлични удари. Намаляването на скоростта под нормата води до замърсяване на тръбите с утайки. Скоростта на водата за противопожарни цели се допуска да бъде до 2,5 m/s. Диаметърът на тръбите (в зависимост от секундния разход на вода)  може да се определи по табл. 1.

 

Таблица 1. Препоръчителни диаметри на тръбите на водопроводната мрежа в зависимост от секундния разход на вода.

Разход на вода,  l/s 0,75–1,0 1,5–2,0 3,0–4,0 5,0–7,0 8,0–12,0 14,0 28,0
Диаметър на тръбата, mm 40 50 80 100 125 150 200

 

Необходимите разходни норми могат да се вземат от различни справочници или да се установят опитно за отделните ферми. Към тях трябва да се добавят необходимите количества вода за гасене на пожари (при евентуално възникване). Изчисляването на водопроводните съоръжения само по стойността на средния денонощен разход е недостатъчно, тъй като разходът на вода от повечето потребители е неравномерен не само в отделните годишни времена, но и в самото денонощие. Ето защо изчисленията трябва да се извършват по максималния денонощен разход или по часовия разход.

Таблица 2. Разходни норми на вода за денонощие на видовете животни

 

 

Консуматори

 

Разходна норма на едно животно,

l/денонощие

 

Крави млечни

Телета

Волове

Нерези и неразплодни свине

Свине-майки с прасенца

Прасета до 8 месеца

Прасета за угояване

Овце и кози

Агнета и ярета

Кокошки и пуйки

Гъски и патици

Пилета, пуйчета, патенца

80–100

20

50–60

12

16

8

7

6–9

2–3

1,0

1,5

0,6

 

Таблица 3. Примерно разпределение на разхода на вода в кравеферма за едно денонощие.

 

Операции

Разходна норма на едно животно,

l/денонощие

Приготвяне на фуражите

Миене на съдовете и инсталациите

Измиване на вимето и чистене на оборски тор

Почистване на помещенията и дезинфекция

Нужди на персонала

10

10

15

5

2

Общо 42

 

Доц. д-р инж. Ангел Трифонов, АУ, Пловдив

(Следва)