Добър ремонт – стабилно земеделие


Инж. Красимир Аврамов, управител, инж. Иван Златев, зам. управител и Златко Острешев, ръководител ремонтна дейност на Агрогарант сервиз пред в. „Земеделска техника”

Представете Вашата фирма „Агрогарант сервиз”.

– „Агрогарант сервиз” е създадена през 1994 година. Основната ѝ дейност е ремонт нa сложна селскостопанска техника. Фирмата се занимава също с внос на нови и на втора употреба машини, с гаранционна и извънгаранционна поддръжка на машини на немските фирми Class и Amazone. Имаме над 20 години бизнес в областта на ремонта на земеделска техника. Оборудвани сме с необходимите техника и софтуер за извършване на тази дейност. При нас работят много добре обучени и квалифицирани специалисти. Може би това е най-големият капитал на фирмата – колективът. Друга дейност на Агрогарант сервиз е поддръжка на руски машини, по-специално на трактори Т-150, Беларус, К 700, като на тях монтираме двигател Мерцедес. Като се има предвид, че не всички фермери са големи, а има и малки, които не могат да си позволят на даден етап да купят скъпа западна техника, това е едно добро решение на проблемите им с машини втора употреба. Така получават земеделски машини с добро качество и гаранция на много по-ниска цена.

Сега на изложението БАТА АГРО представяме нови за българския пазар пръскачки на английския производител Farm Gem. Изложили сме прикачни, навесни вентилаторни и щангови пръскачки. Това, че сме избрали да бъдем дистрибутори на тази фирма, означава, че сме оценили качеството на машините им. Те имат много добра конструкция на раменете (крилете) и неслучайно са с удължена гаранция – 3 години. За една пръскачка това е най-важният възел от машината. Всяка пръскачка има резервоар за разтвор, помпа, арматура, но крилете на пръскачките са това, на което най-много се акцентира за надеждността на машината.

Има вентилаторни пръскачки, към които сега се наблюдава голям интерес, защото стана модерно да се обработва полето както овошните градини. Затова ние имаме и такава гама пръскачки.

Освен внос на машини, извършваме ремонт на стари руски и западни такива. Правим го успешно вече доста години и сме спечелили доверието на много клиенти, защото винаги сме намирали решение на повредите и сме успявали да им възстановим старата машина. Защото ремонт на скоростна кутия и на двигател е нещо, което, за да го направиш, ти трябват доста опит и знания, освен нужното сервизно оборудване. За тези над 20 години, ние сме доказали компетентността си и сме извоювали доверието на клиентите си.

В сервиза имаме отделно електроотделение, където се прави пълна диагностика на немските машини с компютри. Имаме отделна бригада, която се занимава с ремонт на двигатели целогодишно, 30 двигателя минават на основен ремонт. Абсолютно с всичко необходимо сме оборудвани.

Друго, което е включено в основната дейност на фирмата и която е най-тежката част, е сервизът на място. Нашите сервизни коли отиват на място при клиента, извършват диагностика и ако е лека повредата, я отстраняват, а ако е тежка, транспортират машината до сервиза.

Отделно имаме бригада, която се занимава само с възстановяване на руска техника, което е успешно благодарение на факта, че имаме добър екип по ремонт на двигатели и по възстановяване на техниката. Имали сме случаи, когато докарани трактори едва ли не от вторични суровини, след основен ремонт на всички възли, включително боядисване, освежаване, монтаж на нови табла и т.н. собственикът получава един трактор 205 к. с. за около 28 000 лева. Това, сметнато на конска сила, много хора ще разберат какво значи.

Основната дейност на Вашата фирма е в ремонта. Всички големи вносители казват, че 60-70% от средствата отиват за сервиз и ремонт.

– Откакто е създадена нашата фирма, дейността ѝ е свързана с ремонта. Вече с течение на годините, започнахме допълнително земеделско производство и дистрибуторска дейност. Но започнахме с ремонта, това бе началото.

В момента всички фирми, които са дистрибутори на земеделска техника, няма как да продават без сервиз. Колко е надежден сервизът зависи от времето, опита и хората, които работят там. От много години ние се занимаваме с тази дейност, сред първите сме в Стара Загора, може би и в Южна България. Преди 20 години машините не бяха така лъскави, каквито са днес. Имаше много руска техника и оттам сме започнали. Като дистрибутори на фирма „Рапид” и продажба на машините Class, постепенно дейността ни се пренасочи към нуждите на пазара – да се обслужват съвременните нови западни машини. Зад гърба ни стоят доста обучения в Германия, Франция, в заводите на Class. Това в момента го правят и другите фирми, но нямат нашия опит. Сервиз не се създава за 2 или 3 години. Нужни са минимум 5-6 години. Не е въпросът само в обучението и техниката, а и в опита, в начина на мислене, за да се спечели доверието на клиента.

На Вас може би най-големият Ви плюс е, че сте тръгнали от старата към новата техника и имате широк обхват на дейност.

– Да, стъпаловидно израснахме, за да стигнем до тук. И другите фирми са задължени да имат сервиз. Клиентът като си хареса машина, ако има сервиз, е по-склонен да я купи. През последните 5-6 години в района има много нова техника, която изисква да има сервиз. Дори част от сервизните работници в другите фирми са тръгнали от нашата. Но това, на което ние не им отстъпваме и с много неща сме пред тях, е опитът, който натрупахме през годините. Диагностична апаратура може да си закупиш от всякъде и всеки да седне с лаптоп и да каже, че е сервиз на определена марка. За да успееш да решиш проблема, трябва да имаш това, което казахме – широкоспектърно виждане за машината като цяло. При нас има много машини със сложна електроника, хидравлика. Трябват познания и от двете, за да си добър сервиз и да откриеш проблема. Като го решиш, затвърждаваш позицията си пред клиента си, той остава доволен и пак ще те потърси. Често си говорим с колегите, че откриването на повредата е 90% свършена работа. Оттам нататък работата вече е по-лека.

Само да вметна, че на БАТА АГРО се продава единствено нова техника, но не всички от земеделските производители имат възможност да купят тези скъпи машини и търсят варианти за покупка втора употреба. За тези машини е нужно по-специално отношение и опит. Колегите, които извършват ремонти, се занимават основно с нова техника и извършват сервизно, гаранционно обслужване, което е свързано със смяна на консумативи. Сложните ремонти като ремонт на скоростни кутии, на двигатели, на задни мостове и т.н. е много тежко и трудоемко занимание и изисква много знания и логистика. Така се постига резултат, от който клиентът е доволен съответно като начин на изпълнение и като цена.

Освен в Стара Загора, на други места имате ли сервиз?

– Имаме друга база в село Остров, до Оряхово. Там хората обслужват само нашата техника, но тук в Стара Загора обслужваме, диагностицираме и ремонтираме машини от цяла България. Когато това не може да стане на място, докарваме машината в сервиза. Това е основно техника, която вече не е в гаранция. Тежките ремонти основно минават през нашите ръце.

Има ли достатъчно кадри за сервизната дейност?

– Считаме, че има недостиг на технически кадри. Няма млади хора, които да имат желание да се учат и да поемат тази професия. Навремето сме кандидатствали за едно място във ВИМЕСС с 4-5 човека за едно място, с приемни изпити. Сега влизат без приемни изпити и нямат необходимата подготовка. От Русенския университет също потвърждават, че няма наплив и желание сега точно за инженери по земеделска техника. Всеки иска да стане специалист по компютърна техника, маркетинг, търговец и т.н. Но не е така само при висшето образование. Например, по-рано имаше селскостопанско училище в Мъглиж, от което излизаха кадри със средно образование и с добро техническо ниво. В момента то не съществува.

„Агрогарант сервиз” занимава ли се със земеделско производство?

– Фирмата обработва около 23-24 хиляди декара. С това също се печели доверието на клиентите, защото те разбират, че ние сме и от тяхната страна. Ние живеем с проблемите им, защото сме земеделци и те могат да разчитат на нас.

Смятате ли, че пазарът налага такива фирми като Вашата, насочени към ремонт и поддръжка на земеделска техника, да се увеличават?

– Да, има глад за фирми като нашата.

 доц. д-р инж. Милка Бобева