Иновационна политика за земеделието


Интервю с Александър Янков, продуктов мениджър в Интерагри България

– Г-н Янков, представете се на нашите читатели.

– Завършил съм Техническия университет във Варна. Имам магистратура по „Корабни машини и механизми”, както и втора такава в Икономическия университет във Варна, специалност „Международен бизнес”. Работил съм във Варна в Български морски флот като вахтен механик. От 2006 година съм в София, 7 години работих в „Трансимпекс”, 5 г. като търговец на резервни части на кораби, последните 2 като мениджър, след това преминах към строителната техника – в „Евромаркет” бях 3 години и половина на длъжност търговски мениджър резервни части. Насочих се и към агротехниката, в „Интерагри” съм на позицията продуктов мениджър за земеделска техника вече над 3 години.

– Какво ново ще предложи тази година Интерагри на българските земеделци?

– Тази година основният акцент на „Интерагри”, специално при прибиращата техника, е системата Intelli Sense. На нея акцентирахме на тазгодишното изложение Бата Агро. Тази интелигентна система спечели вече редица награди, като една от най-престижните е за „Машина на годината 2019“ в конкурса на световното изложение SIMA в Париж, а миналата година беше отличена като водеща иновация на EIMA. Основното ѝ предимство е, че прави всички настройки автоматично, без намесата на оператора, като това значително подобрява както производителността на машината, така и експлоатационните ѝ параметри  – разход на гориво, чистота на прибраната продукция, загуби и т.н.

При комбайните се забелязва тенденция, и то в европейски мащаби, за изместване на фокуса от сламотръсните комбайни CX или по-малките TC към роторните комбайни. Една от основните причини е, че няма толкова много обучени оператори, които да следят процеса  и да извършват допълнителни настройки по време на работа, а дори опитният оператор, например започва добре сутрин, но с течение на времето производителността му започва да пада. Нашата система Intelli Sense, вградена на роторните комбайни, прави автоматични обновявания на всички настройки на всеки 20 секунди, като взима най-доброто решение от 280 милиона възможности. Това е най-високото ниво на автоматизация с ползване на  така наречените „интелигентни системи”.

В системата Intelli Sense има редица новости, които за първи път са имплементирани в нея. Първата е системата Dynamic Flow Control. Потокът на масата се контролира с помощта на дистанционно регулируеми вани на капаци на роторите. Колкото са по-отворени ваните, толкова по-бързо ще преминава масата през ротора и обратно. Когато е по-влажно е, нормално ваните да са по-затворени, за да може масата да престоява в ротора малко повече за по-добро овършаване, но ако влагата падне, да са по-отворени, за по-меко овършаване и да няма начупване на зърното. Преди 5 години ваните пак ги имаше, но позиционирането им беше механично. Трябваше да се спре машината, да се слезе и всяка от тях да бъде ръчно регулирана.

Втората новост, която я няма при другите комбайни, е специален сензор, който измерва натовареността на очистващия блок. Трябва да знаеш каква маса очистваш в момента, за да имаш нормално натоварване на ситата и оптимално очистване на зърното. Само нашите роторни комбайни имат и специална нова ултравиолетова камера, намираща се отстрани на шнека, който транспортира чистото зърно към бункера. Отчитат се примесите, които се качват, качеството на зърното като чистота и начупеност, има влагомер, добивомер. Има автоматични настройки на предситото, което също е иновация.

Системата Intelli Sense следи всички избрани параметри, които са около 20 и постоянно прави оптимизация. Най-хубавото е, че операторът първоначално избира какви да бъдат приоритетите. Това е също разлика от конкурентите ни. Има възможност да избере от 4 различни стратегии за жътва. Първият избор е максимална производителност – за машината приоритет е овършаването на максимално количество маса, ако завали дъжд, всичко да е прибрано. Останалите приоритети са чистота и минимални загуби. Ако жънете много качествена пшеница и желаете да има най-доброто качество и минимални загуби, може да се избере този режим. Четвъртият режим също е много интересен – с фиксирана производителност. Ако не ви достига транспорт, машината няма нужда да развива свръхпроизводителността, на която е способна. Ако нямате камион, смятате си горе-долу каква производителност ще ви трябва, за да може да смогнете с транспорта. Веднъж щом това нещо е зададено, операторът не трябва да прави нищо.

Това е основната ни новост тази година. Системата Intelli Senseе налична за цялата серия роторни комбайни New Holland. Всички неща са изведени в кабината, с тъч скрийн монитори. Има и възможност за монтаж до 6 камери и всички процеси могат да се следят от кабината без да се налага операторът да слиза. Обслужването на системата  не изисква специално образование, младите хора бързо я възприемат. Важно е да се интересуваш и да четеш, защото дори и в машините, които предлагахме преди 3 години, има доста новости, които са само наши.

Известно е, че все още световният рекорд на зърнокомбайн за производителност се държи от машина на New Holland и е направен през 2014 година – ожънати са 800 тона за 8 часа. Рекордът е поставен в Англия, като участват и 5 трактора T7, които буквално минават на конвейер, за да мoже комбайнът да не спира да жъне. Освен това, на шестия час започва да вали, което допълнително затруднява работата. До момента има близо стотина опита да се подобри този рекорд, но все още това не се е случило. Комбайнът, който последно показахме на Бата Агро 2019 г., е вече трето поколение след рекордьора и със сигурност има доста по-добри показатели.

При зърнокомбайните вече повече от 45 години New Holland разработва двуроторната технология и я доусъвършенства. Тенденцията, която забелязахме на Агритехника е, че при някои от конкурентите ни тепърва навлизат тези технологии.

– Навлизат ли гроздокомбайните при винените лозя?

– Гроздокомбайни с марката Braud се правят от 1975 година във Франция. До момента са произведени близо 20 000 бройки специално от серията Braud 9000, която и ние предлагаме. Сред основните ѝ предимства са, че е високопроизводителна, няма почти никакви загуби и най-вече много качествено прибира зърното, без нараняване. Машината има няколко степени на очистване. Първата е тръскащата патентована система SDC. Предимството на тази система е, че може в зависимост от ширината на беритбената площ, беритбените пръти да са повече или по-малко, за да не работят на празен ход. Всичко това може да се регулира по височина. Идеята е машината да бъде по-мултифункционална, за различните видове масиви. Това зависи от получената продукция, сорта и на колко години е лозето. При механизираната беритба няма изисквания по отношение на сортовете, но има за коловете. Старите лозя с бетонните колове при по-интензивна вибрация понякога се чупят и падат парчета от тях. Новите лозя са с пластмасови или с дървени колове и няма такива проблеми. След като бъде изтръскано, гроздето пада в т.нар. система Noria. Това са кошнички, които са вързани на верижни транспортьори и качват продукцията към второто ниво на почистване. Гроздето се качва на сортираща площ, където се намира оронващата система. Тук се прави основното очистване от всичко различно от грозде – чепки, малки листенца и други примеси без зърната да се нараняват. С помощта на двойнодействащ вентилатор отгоре и отдолу по-едрите листа се издухват, а в бункера попадат само зърната. Скоростта на тръскане, скоростта на транспортьорите, на вентилаторите е съобразена със скоростта на комбайна и може да се регулира от самата кабина.

От миналата година дори на това очистване, което е на практика почти перфектно, Braud добавиха една интересна система за почистване, която спечели доста награди. Това е системата Opti Grape, предназначена за производство на най-елитните вина. След чепкоотделителната система, преди да попаднат в бункера, зърната допълнително минават под вентилатори. Скоростта им също се регулира в зависимост от сорта и едрината на зърната. Тук всички несъвършени зърна и сламки се издухват и накрая има маса буквално с един размер зърна.

От гроздокомбайните се интересуват основно винопроизводители, които стопанисват около 1500 декара лозя и нагоре. За по-малките тази инвестиция не си заслужава. Предимството на гроздокомбайните Braud е, че са мултифункционални. Енергийният модул е отделен. Целият беритбен модул може да се демонтира и на негово място да се монтира пръскачка, която замества 4 тракторни. Тя обработва два реда от двете страни и още два с щанги. Освен това машината Braud е оборудвана със специална мултифункционална ръка като на телескопичните товарачи и на нейно място може да се монтират всякакви допълнителни модули за връзване, за подрязване и обезлистяване на лозите и др. Правихме демонстрации на гроздокомбайните във винпром Карнобат през 2017 година, а през 2018 и във винпром Свищов. Главният агроном на винпром Карнобат каза, че една такава машина на ден му спестява работата на 70 човека. Продали сме около10-ина гроздокомбайни, като се забелязва засилен интерес към механизираната беритба на гроздето за вино.

– Предлагате ли технологични комплекси машини, техника втора употреба?

– Можем да затворим целия цикъл на земеделското производство на един фермер. Това е идеята, от 2 години вече предлагаме и строителна техника, лека механизация, така че дори и да иска да строи нещо, може да си купи машини от Интерагри. Имаме цялата нужна техника за един земеделец – почвообработващи машини Gregoire Besson, сеялки Kinze, пръскачки Agrojet, торачки RAUCH, трактори от 25 к.с. до над 600 к.с. New Holland, строителна техника като мини челни товарачи, мини багери, комбинирани багери и др. Сътрудничим си с френската фирма Provitis. През 2017 и 2018 година правихме демонстрации на прикачното ѝ оборудване, което монтираме на тракторите.

Имаме машини за всички класове клиенти – от по-дребните до най-големите земеделци Имаме клиенти, които освен че са фенове на марката, подбират и техниката, която купуват. За тях на първо място не стои най-ниската цена. New Holland не е евтина марка, тя е сред топ 3 в света, на второ място е в света по продажби. Трябва да се направи сметка за период от 7 години един комбайн какви приходи ще даде, но и какви разходи ще има по него. Основното предимство на комбайните на New Hollandе е, че разходът на гориво е по-нисък, при ниски нива на вредни емисии и висока производителност.

По втория въпрос, за момента не сме изцяло ориентирани към машини втора употреба. Не внасяме такива, имаме единствено сделки продажба с обратно изкупуване, основно на New Holland комбайни.

– Как Интерагри достига до земеделските производители? Намирате ли подготвени специалисти?

– Фирмата няма дилъри, с изключение на един в Добрич. Основно работим със свои бази. Скоро отворихме 12-ата си база в Благоевград, а предишната ни беше в Дулово. Стремим се да покрием цялата територия на България. Като постъпих на работа в началото на 2016 година бяхме 25-30 човека, а в момента сме близо 90. Обектите ни също много се разшириха. Всичките ни бази се сертифицират от New Holland и то ежегодно. Нивото на обслужване в Италия и в България трябва да е еднакво и нашите служителите редовно се обучават.

Редовно провеждаме демонстрации с наша техника. Миналата година за демонстрациите бяхме подготвили машини с различни мощности и различна производителност, сред които сламотръсна машина CX8.70 и 3 двуроторни комбайна като два от тях са с гумени вериги. Тяхното основно предимство е, че имат доста по-добро разпределение на теглото. С верижната технология има 67% по-малко отъпкване на почвата и съответно по-малко загуби. Проведохме над 30 демонстрации през първата половина на юли тази година в Северна България – Добрич и региона, Силистра, Русе, Бургаско, Видинско.

демонстрация на Интерагри     демострация на полето

Всяка машина прави демонстрация на различно място, на ден имахме по 4 демонстрации. Имахме клиенти, които искаха да видят роторна машина, верижна машина, сламотръсна или такива със системата Intelli Sense. Тези демонстрации бяха в стопанства на клиенти и по тяхно желание, на техните ниви, защото искат да им покажем нашите машини. Това е доста полезно, тъй като на място клиентът си жъне с негови машини и паралелно с нашите. Хората бяха изключително впечатлени. Показваме най-доброто от прибиращата техника в реални условия. Така сме най-близо до клиентите си и те се уверяват в предимствата на нашата техника.

Проблемът с намиране на подготвени кадри е сложен. С колегите правим презентации в университетите – в Русенския, Техническия и в Икономическия във Варна, също в Стара Загора, Пловдив. Имаме стажантска програма, и в момента имаме кампания за стажанти за сервиза. Имахме стажант, който помагаше и на мен в продуктовия мениджмънт. Основно залагаме на млади хора, които идват директно от университетите като стажанти. В Русе имаме такива, на които лично съм водил лекции. Представиха се прекрасно, беше им предложена постоянна работа и в момента работят при нас.

Доц. д-р инж. Милка Бобева