Иновации в цветарската наука


Иновационните постижения в цветарската наука и практика и съвременните научни разработки при култури с декоративна стойност и лечебни свойства – това са основните акценти на научноизследователската дейност в Института по декоративни и лечебни растения (ИДЛР), София към Селскостопанска академия. В 40-годишната си история институтът многократно се е доказал като водещ за страната в областта на цветарската наука. Основните научни направления адресират фундаментални и научно-приложни въпроси, свързани със селекцията, технологичните решения при отглеждане на нови сортове и видове цветя, растителните биотехнологии, качеството на продукцията, посевния и посадъчен материал и други. Приоритет е опазването на биологичното разнообразие чрез поддържане и обогатяване на колекции от местни, интродуцирани и новосъздадени в института български сортове от декоративни видове, включително лечебни растения. Специфичен акцент е  проучването, опазването и съхраняването на застрашени от изчезване у нас диворастящи видове с декоративни качества с цел култивиране извън естествените местообитания и реинтродукция в природата, както и използването им като изходен материал за селекционни цели. Научноизследователската работа обхваща  и разработване на технологии и протоколи за оптимизирано отглеждане на наши сортове цветя чрез прилагане на класически и нови методи, включително метода на тъканните култури, съхранение на цветната продукция, изпитване на нови екологично чисти торове и субстрати, контрол на болести, плевели и неприятели, фундаментални проучвания върху физиологичните прояви на растенията в условия на биотичен и абиотичен стрес, разработване на тест системи за ранно прогнозиране на толерантност към засушаване, тежки метали и други стресови фактори.

В резултат на селекционната дейност в ИДЛР само през последните 13 години са създадени и патентовани 19 български сорта цветя – 5 сорта лилиум (Андрос, Негован, Анна Мария, Марина и Поли), 4 сорта  мини карамфил (Елмаз, Росица, Ира и София), 3 сорта хризантема (Жени, Жоро и Лидия), 3 сорта далия (Виолета, Росица и Радка), 3 сорта гладиол (Екатерина, Ива и Деси) и 1 сорт тагетес (Усмивка). Четири от посочените сортове са патентовани през 2018 г.

Разработени са общо 6 технолотии, 4 от които за отглеждане на мини карамфил, лилиум, гладиол и гипсофила, и 2 за култивиране на диви видове – змийска трева и търлица. В последните 3 години са разработени и 5 протокола за in vitro размножаване и производство на посадъчен материал от змийска трева, лечебното растение ехинация и саксийните видове – мандевила, пахистахис и хойхера. Създадените в института сортове и технологии са удостоявани с медали и грамоти на национални конкурси за иновационни продукти „Изобретения, Трансфер, Иновации” и на международни изложения в страната „Агра”.

В резултат на продължителна колекционна дейност в ИДЛР е събран богат генофонд от декоративни растения с чужд и местен произход представен от: 12 колекции in vivo с 1512 образци от 565 вида, 630 сорта и 249 хибриди; 2 колекции eх situ, от които едната с 10 защитени диви видове от родовете Limonium и Goniolimon, а другата с 15 диви видове карамфил; 1 колекциия in vitro със 182 образци от 120 сорта – саксийни цъфтящи, листно-декоративни видове, карамфил, хризантема, лилиум, гладиол и 14 диви и защитени видове, включени в Червената книга на Р България.

Академичният състав на ИДЛР се състои от висококвалифицирани учени, специализирали в престижни научно-изследователски центрове в Холандия, Белгия, Обединеното кралство, Полша, Испания, Унгария, САЩ и др. Научните разработки са публикувани в международни и български научни издания с висок ранг и са докладвани на множество национални и чуждестранни научни форуми. В ИДЛР се обучават докторанти и научните сътрудници са ангажирани с преподавателска дейност във висши училища.

Научно-производственият лабораторен комплекс по тъканни култури в ИДЛР предлага здрав и автентичен посадъчен материал, получен по метода на тъканните култури – гипсофила, хризантема, карамфил, импатиенс,  петуния, калибрахое и редица други цъфтящи и листнодекоративни култури. Предлагат се и отрязан цвят от множество сортове мини-карамфил, хризантема, луковични и грудколуковични култури като лилиум, гладиол, далия и др.

Научният колектив предоставя консултански услуги на частни цветопроизводители и обществени организации. Провеждат се семинари за обучение и открити дни. Сключват се договори за оздравяване и микроразмножаване на цветя и изработване на проекти за вътрешно и външно озеленяване.

По материали на ИДЛР