Зърнопроизводството в Бургаско


Положението в Бургаския регион е шарено по отношение на получените добиви от есенните зърнено-житни култури. При ечемика те се движат между 100 и 250 кг./дка, а на пшеницата са по-ниски и са от порядъка на 50 кг/дка. На места има и под 50 кг./дка, в по-добри случаи до 200-250 кг/дка. При рапицата ситуацията е подобна  – до 150 кг/дка. Общо положението е критично – резултатите, които очаквахме, не се получиха. Това се дължи основно на сушата и на измръзването на посевите през зимата. Като качество полученото зърно е добро, нямаме притеснение, че ще бъде с лоши показатели и няма да става за хляб.

В сравнение с миналата година, през 2020 г. добивите са с 50-70% по-ниски. Миналата година добивите бяха около 350-400 кг/дка за пшеницата. Подобно е положението и в районите на Ямбол и Сливен – в югоизточната част на България не очакват добри резултати от есенните зърнено-житни култури.

Пролетните култури засега са добре, но липсата на дъжд започна да се отразява неблагоприятно върху тях, защото липсва напояване.

Инж. Николай Киров, председател Съюз на зърнопроизводителите от Бургаска област