Зимен фуражен грах и фий


Зърното на граха, в зависимост от сорта и условията на отглеждане, съдържа от 22 до 29,5% суров протеин, който е добре балансиран с незаменими аминокиселини и се използва за изхранване на телета, агнета, бройлери, свине.

Подходящи за граха са почти всички площи в нашата страна. Грахът трябва да се връща на едно и също поле след 4-5 години поради бързото заразяване на площта от болести и неприятели. През есента площите се изорават, дисковат или култивират.

Като бобова култура, по-голяма част (около 2/3) от необходимия ѝ азот, грахът свързва по биологичен път,  като с предсеитбената обработка се внасят само 4-5 кг/дка азот. С основната обработка на почвата през есента се внасят 7-8 кг/дка фосфорни и 5-6 кг/дка калиеви торове в активно вещество.

Подходящ сорт за зърно е Ендуро. Сее се тесноредово, на дълбочина 6-8 см с обикновена редова сеялка. Най–добри резултати при борба с плевелите се получават при използване на препарата “Корум”.

Есенният фуражен грах за зърно се прибира чрез пряко комбайниране. Семената на граха узряват едновременно. Към пряко комбайниране се пристъпва, когато100% от бобовете са узрели.

ЕСЕНЕН ФИЙ

По качества заема едно от първите места между бобовите фуражни растения. Суровият протеин в зърното е 34-35%. В 100 кг зърно се съдържат 116 кръмни единици и 21,5 кг смилаем протеин. Поради високата хранителна стойност и добрите продуктивни възможности на културата зърното му може да бъде основен компонент на смеските, предназначени за свине и птици. Есенният фий не е взискателен към предшественика.

Като бобово растение той обогатява почвата с 3,5 до 4,5 кг/дка азот и е добър заместител на угарта. Не понася сеитба след себе си. Обработката на почвата се състои в дълбока есенна оран на 23-25 см, при възможност култивиране или дисковане на дълбоката оран. Торене с азот се прилага само на бедни почви – 3-5 кг/дка активно вещество, предсеитбено. Преди дълбоката есенна оран се внасят 6-8 кг/дка фосфорни и 4-6 кг/дка калиеви торове.

Най-подходящ сорт за есенно отглеждане е Детенице. Сеитбата се извършва през месец октомври при норма 12-14 кг/дка. Засяването е при обикновено междуредово разстояние 10-12 см на дълбочина 3-5 см. След сеитба задължително се валира с членест валяк.

Есенният фий се отличава с висока чувствителност към хербициди. Фият се напада от малко болести, които нямат ограничителен характер за неговото развитие.

Фият за зърно се прибира чрез пряко комбайниране.Това налага правилно определяне на срока за прибиране, за да няма загуби. Прибирането трябва да започне при 14% влажност на семената и да приключи в кратки срокове.

Инж. агр. Анита Гешевска