Земеделски новини 25 юни – 1 юли


 

P1470255   25 юни 2014 г.

За тринадесет години консумацията на хляб у нас е намаляла с 27%, сочат данни на НСИ. През 2000 г. са се падали средно по 135 килограма хляб на човек, а през 2013 г. потреблението е спаднало до близо 98 кг на човек.

По време на 22-та сесия на Комитета по горите на  ФАО е посочено, че националните политики и програми трябва да се фокусират по-силно върху потенциала на горите да намаляват бедността и да засилват развитието в селските райони. Освен това, трябва да се обръща все по-голямо внимание на екосистемните функции на горите. Те изпълняват ролята на нещо като дунапренова гъба, която поема водата, когато тя идва повече, и я отпуска бавно, запазвайки територията около себе си.

Първите 45 дка индустриален коноп отглежда  А. Червенков, един от двамата лицензирани производители на канабис в страната. 12 държави в ЕС отглеждат коноп, в България това става само с лиценз.

След приключване на поредната работна група по директните плащания за новия програмен период, стана ясно, че производството на  плодове и зеленчуци у нас ще остане без национално подпомагане от 2015 г.

Според Петко Симеонов, председател на Сдружението за биологично пчеларство, България е на трето място в Европа по отглеждане по биологичен начин на пчели.

Експортът на селскостопански продукти от Европейския съюз (ЕС) е достигнал 120 млрд. евро през 2013 г., с което ЕС се превърна в износител номер едно на селскостопански и хранителни продукти в света.

Близо 20% от реколтата на праскови в Сливенско е пострадала от прекомерното количество валежи, е заявил Коста Петров, председател на сдружение „Българска праскова”.

Правителството одобри проект на Програма за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г. като основа за преговори с Европейската комисия. ПРСР 2014-2020 г. е стратегически документ за управление на финансовите средства, съфинансирани от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, в рамките на новия програмен период.

27 юни 2014 г.                               

Проектите по мярка „Преструктуриране и конверсия на лозя” по Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор 2014-2018 г. са на обща стойност малко над 37 млн. лева. Финансовата помощ, която кандидатите ще получат от ДФ „Земеделие”, е в размер на 75%, или почти 28 млн. лева. По мярката ще бъдат предоставени инвестиции за три дейности – конверсия на сортовия състав на насажденията, преструктуриране на лозята и подобряване на техниките за управление на лозята.

 

29 юни 2014 г.

С тържествено събрание в зала „Сименс“ и много гости от университети и фирми, катедра „Компютърни системи и технологии“ (КСТ) на Русенския университет посрещна 40-ия си рожден ден. В момента катедрата е координатор на консорциума от 67 университета и компании от 35 страни, обединени в IV-та европейска мрежа по компютинг.

XV-то издание на Международната научна конференция по компютърни системи и технологии CompSysTech’14 се проведе на 27 и 28 юни т.г. в Русе. Над сто учени, обхванати в IV-та европейска тематична мрежа по компютинг, се включиха с доклади във форума.  координаторът на проекта, проф. д-р Ангел Смрикаров, бе отличен със Златен медал „Проф. Асен Златаров“ и грамота на Съюза по автоматика и информатика за изключителни заслуги в утвърждаването на конференцията и приноса му за формирането и развитието на европейската академична мрежа по компютинг.

 

01 юли 2014 година

Първото събитие по проекта „За Балкана и хората”, което се проведе в МЗХ на 1 юли т. г. има за цел да се стимулира консумацията на качествени традиционни български храни  и продукти.

С промените в Наредба № 26 за специфичните изисквания за директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход, се завишават количествата на прясна и охладена морска и сладководна риба, суровото овче, козе и биволско мляко, които стопаните могат директно да продават. Разширява се и обхватът на територията, в която стопаните могат да продават директно стоката си. Директната доставка на месо от дивеч до крайния потребител или обект за търговия на дребно вече може да става на територията на цялата страна.  Стопаните могат да произвеждат и продават млечни продукти в мобилни мандри и подвижни хладилни витрини. Това ще улесни много работата им, особено на тези фермери, които са разположени в планинските райони, защото те ще имат възможност да правят млечни продукти там, където пасат животните.

Каузата да се подкрепят малките планински ферми означава да се запази автентичният български вкус, да се даде смисъл на хората да останат в тези райони и да се опазят богатствата на природата ни, категоричен бе министър Греков.