Земеделски новини 06 – 08 юли 2014


pi3v41404714654  08 юли 2014 г.

Българските земеделци да бъдат подкрепени и проектите по всички мерки, които се разглеждат от Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ), да бъдат финализирани. Около тази позиция се обединиха по време на среща премиерът Пламен Орешарски, земеделският министър Димитър Греков и ръководството на ДФЗ.

По време на срещата фондът бе представен от шефа си – Мирослав Николов и зам.-шефа Виолета Александрова, съобщават от Министерство на земеделието и храните.

По-късно Греков и ръководствата на министерството и фонда уточниха основните теми за следващия Управителен съвет на ДФЗ. Сред тях е справка за проектите по всички мерки, които се намират в Разплащателната агенция, решение за предоставяне на държавна помощ за компенсиране на загуби, понесени от земеделски производители, и решение за предоставяне на държавна помощ за мерки по държавната профилактична програма и програмите за надзор и ликвидиране на болестите.

Припомняме, земеделският министър сезира прокуратурата за неправомерно одобрени проекти за еврофинансиране. Шефовете на фонда пък обвиняват Греков в умишлено провалени процедури, заради които има опасност до хората да не стигнат 4 милиарда лева от еврофондовете. Миналата седмица министърът поиска оставката на цялото ръководство на фонд „Земеделие“. Като причина той изтъкна многото оплаквания от работата на фонда и забавени плащания.

07 юли 2014 г.

Премиерът привика на спешна среща земеделския министър и шефовете на Държавен фонд „Земеделие”.

Преди дни Димитър Греков и Мирослав Николов подадоха сигнали до прокуратурата един срещу друг.

Земеделският министър сезира държавното обвинение за неправомерно одобрени проекти за еврофинансиране. Шефовете на фонда пък обвиняват Греков в умишлено провалени процедури, заради които има опасност до хората да не стигнат 4 милиарда лева от еврофондовете.

Конфликтът стана явен преди няколко дни, когато министър Греков поиска оставката на цялото ръководство на фонд „Земеделие“. Причината – оплаквания от работата на фонда и забавени плащания. Междувременно има риск за плащанията по над 900 проекта за земеделските производители и за общините. „Затова става въпрос. Не толкова за оставките.

Оставките ще дойдат – без значение на единия ли са или на другия. Въпросът е да си вършим работата. Затова настоявам”, коментира преди срещата Димитър Греков. „Събрахме се, имаше кворум. Уговорихме се с колегите – след като станат ясни точните ангажименти на членовете, отново да се съберем тази седмица и да решим въпросите, които са се натрупали“, казва и Мирослав Николов.

07 юли 2014 г.

Окръжният съд в Добрич наложи глоба за земеделски стопанин, представил неверни данни пред областната дирекция на Държавен фонд „Земеделие“, съобщи пресцентърът на съда.

П. Н. П. заявил за ползване 25.78 хектара мери и пасища, за да получи средства от фондовете на Европейския съюз по схемата за единно плащане на площ, посочват от съда.

Тъй като с деянието не са нанесени материални щети и досега подсъдимият не е осъждан, съдът го освобождава от наказателна отговорност. Заради представените неверни данни стопанинът ще плати 1500 лева глоба.

06 юли 2014 г.

20 896 тона е количеството ожъната пшеница към момента в Добричка област, съобщиха от Областна дирекция “Земеделие”.

Прибрано е зърното от 48 000 дка при засети общо 1 236 51 дка.

Най-много са ожънатите площи в Каварна – 18 300 дка при среден добив 455 кг/дка. В Шабла от 18 100 дка средният добив е 400 кг. В останалите общини са ожънати все още малки площи. Средният добив за областта към момента е 460 кг/дка.

В Балчик, Каварна и Шабла е приключило прибирането на ечемика. От засетите с тази култура в региона 73 600 дка, са ожънати 46 206 дка при среден добив около 450 кг/дка. Прибраното колическтво ечемик е 20 759 тона. В община Балчик средният добив е 440 кг./дка, в община Генерал Тошево средният добив е 550 кг./дка, в Тервелско – 400 кг./дка, в Шабленско – 450 кг./дка, в Крушарско – 480 кг./дка.

От 162 285 дка, засети с рапица, са ожънати 36 819 дка, съобщиха още от дирекция “Земеделие”. Добивите от рапица в областта варират от 250 до 328 кг./дка. В община Балчик е прибрана реколтата от 50% от площите с маслодайната култура. Община Каварна засега е единствената, където изцяло е пожъната реколтата с рапица. Там средният добив е 250 кг./дка.

Четири екипа на дирекцията продължават обходите в областта за описване на щетите от проливните дъждове през пролетта. Работата им ще продължи и през следващата седмица. Подадените от земеделски производители заявления за поражения по посевите са 309.

В община Каварна са пожънати 19 400 декара при среден добив от 470 кг./дка, в община Добрич от 1630 декара са получени средно 410 кг., а в община Добричка – от 7698 декара – 425 кг./дка.

В складовете са прибрани и 20 896 тона пшеница от първите ожънати полета – около 48 000 декара, информират от земеделската служба. Общо площите с пшеница надхвърлят 1 236 000 декара, а регионът е най-големият производител на хлебно зърно в страната. Засега средният добив в областта е 461 килограма. Добивите варират от 400 кг./дка в община Тервел до 525 кг./дка в община Генерал Тошево.

През миналото лято комбайните прибраха по 489 килограма от 1 183 000 декара.