Земеделски новини 23 май – 4 юни


2014-05-05-0201

23 май 2014 г.

На 23 май т. г. д-р Ерхард Бусек, DHC на Русенския университет „А. Кънчев”, изнесе лекцията „Европейска стратегия за Дунавския макрорегион”. Той направи подробен политико-икономически обзор на развитието на идеята за сътрудничеството от двете страни на реката и открои най-важните сфери, в които днес се работи. От тях на първо място изведе транспорта, свързан с туризма по поречието на Дунав, поддръжката на реката, за да се развиват по-добре икономическите връзки и пристанищната инфраструктура. В момента растеж има в круизния туризъм, извършван от 135 туристически кораба. Но състоянието на пристанищата по долното поречие е лошо. „Русенското пристанище прилича на музей“ – сподели той и подчерта необходимостта от инвестиции в този сектор. Транспортната инфраструктура е от значение както за развитието на туризма, така и за стимулирането на бизнесите в региона като цяло. Д-р Бусек посочи тревожната тенденция на загуба на население в областите Банат в Сърбия, Крайова в Румъния и Видин у нас.

В заключение д-р Бусек сподели, че Парите за финансиране на Дунавската стратегия са в съществуващите фондове, но трябва да се кандидатства с конкретни проекти“. Според него липсва административен капацитет за подготовка на качествени, детайлно разработени проекти. „Средства в регионалните трансгранични фондове и в присъединителните фондове има достатъчно, регионалните фондове например се използват само 10%“ – поясни той.

26 май 2014 г.

Фонд „Земеделие” изплати близо 15 млн. лева по схемата de minimis за изхранване на преживни животни през 2014 г. Средствата са преведени на 13 403 земеделски стопани. Животновъдите взеха по 39 лева за биволица и крава и по 5 лева за овца и коза-майка. Условието е да запазят 75% от броя на животните, за които е получена помощта до 31 декември 2014 г. След приема на документите, заявени за подпомагане бяха близо 750 хил. овце-майки, малко над 108 хил. кози-майки, почти 263 хил. крави и повече от 6 хил. биволици.

Общият размер на помощите de minimis за един земеделски производител, както и за едно и също предприятие, не може да надхвърля левовата равностойност на 15 000 евро (29 337.45 лв.) за период от три данъчни години (2012 – 2014)

 2 юни 2014 г.

Министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков се срещна с представители на Националното сдружение на малките семейни ферми и преработватели. Той представи актуалните политики в земеделието, насочени към малките производители, сред които приоритетите в Програмата за развитие на селските райони 2014-2020, промените в Наредба 26 за директните доставки и прилагането на системата за ваучерите за гориво. Работи се активно за създаването на тържища по Черноморието и на р. Дунав.

.4 юни 2014 г.

По време на Тринадесетото редовно заседание на Комитета по наблюдение на ОПРСР 2007-2013 стана ясно, че към 31 май т. г. изплатените средства по Оперативна програма “Рибарство”  са близо 40%. В работната среща са участвали Ф. Николиан и К. Бадиу от Главна Дирекция  „Морски въпроси и рибарство“ към Европейската комисия, които са заявили, че има огромно подобрение в работа по Програмата през последната една година, но процесите трябва да продължат. Зам. министърът на земеделието и храните Валентина Маринова коментира, че се полагат всички усилия да се усвояват възможно повече средства по Програмата, защото това е предпоставка за отваряне на нови работни места в малките райони на страната.