Земеделски новини 21 февруари – 10 март 2014 г.


echemik

21 февруари  2014 г. 

 

Кандидатите по Мярка А „Техническа помощ за пчелари и сдружения на пчелари” за дейност „Популяризиране на българските пчелни продукти” на Националната програма по пчеларство (НПП) могат да подават заявления от 10 до 21 март 2014 г. в Централното управление на ДФ „Земеделие” в гр. София. Общата финансовата помощ е 150 000 лева. Средствата покриват разходи за информационни материали, организиране на пресконференции, наем на зали и щандове, провеждане на ежегодната седмица на българските пчелни продукти и празник на биологичното пчеларството, участие в международни изложения и др.

 

21 февруари 2014 година

В Програмата  за развитие на селските райони /2015-2020 г./ са планирани средства за модернизиране на хидромелиоративната структура в стопанствата, включително и на оризопроизводителите, за развитието на магистралните хидромелиоративни съоръжения, за осигуряване на поливна вода и въвеждане на нови технологии, съобщи зам.-министърът на земеделието и храните Бюрхан Абазов на среща с представители от Съюза на оризопроизводителите. Ще бъде внесено предложение на УС на ДФ „Земеделие” за подпомагане на оризопроизводителите със средства по държавна помощ de minimis.

Зам.-министърът обясни, че основен акцент в политиката на МЗХ по отношение на хидромелиорациите е бързото преструктуриране на „Напоителни системи” ЕАД. Подпомагането на сдруженията за напояване е друг основен приоритет в сектора на хидромелиорациите. МЗХ ще работи за създаване на условия за учредяването и функционирането им чрез промени в Закона за сдруженията за напояване.

 

25 февруари   2014 година

На 1март т. г. стартира кампанията за приемане на заявления за подпомагане за 2014 г. Основен приоритет на правителството и Министерството на земеделието и храните  е подпомагането на малките и средни стопанства, както и на уязвимите сектори – растениевъдство и животновъдство. Договорени са условията за увеличение на средствата за обвързана подкрепа от 3,5 на 6,5%.

 

25 февруари 2014 година

Международното изложение „Експо Милано 2015” ще се проведе от 1 май до 31 октомври 2015 г. под мотото „Да изхраним планетата, енергия за живот“ и до момента участие в него са потвърдили над 150 държави. За България е много важно да представи своите постижения в земеделието и науката и затова страната ни ще се включи във Форума, заяви министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков. Той е определен от българска страна за национален генерален комисар за изложението,

 

28 февруари 2014 година

 

В рамките на Международния салон по земеделие SIA 2014 в Париж с проведе среща на зам.министърът на земеделието и храните Явор Гечев и  президента на Земеделската камара на регион Лимузин и вицепрезидент на Земеделската камара на Франция  Жан-Филип Виоле. Срещата бе инициирана с цел  стартиране на дългосрочно партньорство с региона  по обмен на добри практики, технически и търговски експертизи в сектора. Зам.-министър Гечев подчерта, че устойчивото развитие на сектор „Животновъдство” е един от основните приоритети на българското земеделие в новия програмен период. Обсъдени бяха и възможностите за сътрудничество в сферата на биологичното земеделие с Елизабет Мерсие, директор на Националната агенция за развитие на биоземеделието във Франция.

 

04 март 2014 година

При откриването на  Международната изложба „АГРА 2014” министърът  на земеделието и храните проф. Д.Греков заяви, че ако не се изгради тясна връзка между образование, наука и реален сектор, няма как да вървим напред. Освен това е много важно да се срещаме с международните лидери в сектор земеделие, за да сме запознати с новостите в технологиите. Тази година България ще бъде официален партньор и съпътстваща държава на най-голямото животновъдно изложение в Европа, което се провежда в Клермон-Феран, Франция. Работим по разширяването на партньорството ни с Франция в сектор животновъдство, за да можем да повишим производителността в България

 

6 март 2014 година

 

Търговската верига „Кауфланд България”  получи приза на Съюз „Произведено в България” за принос в предоставянето и промотирането на български стоки на родния пазар. Тя е сред първите, които  подадоха ръка на българското земеделие, за да може произведеното в България да влиза в големите вериги, подчерта министърът на земеделието и храните проф. Д. Греков.

 

7 март 2014 г.

 

Министър Димитър Греков гостува на 7 март в Русенския университет. Той  присъства на презентацията на фирма РАПИД КБ, официален представител на компанията CLAAS, с която висшето училище има дългогодишно сътрудничество..

 

10 март 2014 г.

 

Международното изложение  „Агра 2014“, се проведе от 4 до 8 март 2014 г. в Международния панаир в Пловдив с участието на 479 изложители от 22 държави.  В експозициите бяха показани технологии, машини и инвентар за растениевъдството и животновъдството, семена и посадъчен материал, средства за растителна защита, опаковки и опаковъчна техника, софтуерни решения за оптимизиране на дейността на производителите, постиженията на научните институти от Селскостопанската академия. В него бяха включени над 30 делови събития.