Земеделска техника бр. 16 / 2015 Бата агро


Темите на брой шестнадесети /610/ 2015 г. на в. „Земеделска техника“ са земеделие и изложението Бата Агро в Стара Загора.


Поместена е информация за участие в Отличието „Принос в механизацията на земеделието“ и формулярът в направление 2 „Иновации”. Всички формуляри за участие в трите направления могат да се намерят на сайта www.zemedelskatehnika.com.
В „История на механизацията в земеделието” има материал за началото на животновъдната наука в България. С приемането на Закона за подобряване на коневъдството през 1892 г. се поставя началото на развъдно-подобрителната работа с домашните животни. В депото край Стара Загора е създаден Националния Научно-изследователския институт по животновъдство, чийто правоприемник е днешния Земеделския институт в Стара Загора.
В този брой е поместено интервю с инж. Мехмед Узунов, изпълнителен директор на „Раломекс” АД. В него той разказва за дейността на фирмата, която от тази година е официален представител на турската ”ЙОЗАЛСАН”, а те от своя страна ще разпространят българските им продукти в Турция. Освен това „Раломекс” разработва нови изделия и разнообразява техниката, която предлага.
Поместен е материал от Оптиком за първия Агропарад на оптимални комбинации високопроизводителна техника за високоефективно земеделие, провел се край с. Поликраище, Великотърновско.
В броя има материал на ИНОВЕКС за италианските премиум хедери DOMINONI, които ще бъдат представени на изложението Бата Агро. На щанда на компанията посетителите ще могат да разгледат два типа хедери – за царевица и слънчоглед.
Публикуван е материал от Станислав Кутев от ИПАЗР „Н. Пушкаров” за сравнителния анализ и класификацията на електропастири. Обяснен е принципа им на действие; компонентите, от които се състоят; критериите, по които се класифицират енергизаторите на електропастирите и основните им параметри.
Включена е бизнес-информация за нормативните актове, публикувани през месец март-април т.г. от адвокат Маргарита Попова.
В рубриката „Земеделски пазар“ се предлагат земеделски машини – нови и втора употреба с техните цени, публикувани са малки обяви за продаване на машини, резервни части и др.
Има реклами за машини, за семена, за цялостно комплексно обслужване на фирми и др. Съобщава се за предстоящото международно специализирано селскостопанско изложение Бата Агро в Стара Загора.