„Зелена химия“  демонстрират световни  компании на Международния технически панаир в Пловдив


Как химическата индустрия работи по „зелени стандарти“ ще демонстрират няколко световни компании на Международния технически панаир от 23 до 28 септември 2019 г. в Пловдив. Те са част от експозицията на Беларус – един от глобалните лидери в бранша и икономика с ръст от 8.1% годишно, който я нарежда сред първенците в Европа.

Един от най-големите производители на  автомобилни гуми в света  гостува с най-новите изделия от своя асортимент, обхващащ 70 модела в над 300 размера с различно предназначение, основно за селскостопански машини и транспортни средства.  Минерални торове, познати в над 20 държави,  ще предложи  фирма лидер във внедряването на екологично чисти технологии.

Различни видове фибростъкло, които се използват в автомобили и яхти, в строителството и други отрасли, ще презентира един от водещите световни производители. Предприятието е известно също със стъкловлакно  и стъклотекстил, издържащ на температура над 1800 градуса.

Смазки за мотори, турбини, зъбни колела и други механизми, работещи при температура от минус 40°С до плюс 120ºС, са най-интересните експонати на известен химически концерн.  Една от неговите фирми ще представи и моделиращи продукти за отливане на детайли със сложна форма, восъци с различно приложение, масла за защита от корозия, парафинови емулсии, овлажняващи и охлаждащи вещества. Полиетилен, синтетични влакна, продукти на органичния синтез, горива, смазочни масла, битуми и други изделия ще има на щанда на голяма нефтопреработваща компания.

Фирмите от Беларус са сред участниците в Международната специализирана изложба „Енеко“, която представя  най-новото от „зеленaта икономика“ – екология, безопасна химия, чисти води. Основен акцент в нея са иновациите за намаляване на енергийните разходи в индустрията и бита, за ограничаване на вредните въздействия върху околната среда, за качество и безопасност на химическите продукти, за пречистване на водата.  Специалистите ще видят технологии и съоръжения за използване на възобновяеми енергоизточници, хладилна, отоплителна  и климатична техника, системи за енергийна ефективност, за пречистване на въздуха и водата, за управление на отпадъците и дезинфекция, оборудване за ВиК мрежи, машини и апарати за химическата промишленост, както и нейни изделия.

„Енеко“ се провежда в Международен панаир Пловдив заедно с още четири специализирани изложби, показващи новости от автомобилната индустрия, машиностроенето, роботиката и автоматизацията, строителството, електротехниката, информационните и дигиталните технологии. Очаква се над 700 компании и повече от 30 000 посетители специалисти от страната и чужбина да се включат  в най-голямата среща на бизнеса в България.