За денонощие 17 палежа на стърнища въпреки забраните, глоби чакат виновните


Седемнайсет сигнала за възникнали пожари в обработваеми земеделски площи са подадени към дежурните екипи на МЗХГ и ДФ „Земеделие“ през изминалото денонощие. Те са станали на територията на три области – Русе, Плевен и Монтана и са обхванали общо над 1 500 дка. Сигналите са постъпили от дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ към МВР. Дежурните екипи на МЗХГ и ДФЗ са посетили на място опожарените площи. Въпреки забраните за палене на нивите, земеделските стопани продължават да прочистват сухара растителност от площите чрез подпалването й, съобщиха от пресцентъра на ДФЗ.

Най-големи са щетите в област Русе, където са лумнали шест пожара. Пламъците са обхванали общо около 1 000 дка в землищата на селата Сливо поле, Мартен, Бабово, Борисово, Черешово и Мечка.

Още шест пожара, на обща площ от 250 дка, са възникнали в област Монтана. Запалени са били стърнища в селата Долни Цибър, Станево, Студено буче, Долни Белотинци и Вирове.

В област Плевен са горели пет пожара. Два от тях са били в землищата на град Долни Дъбник, два до град Кнежа и един до село Койнаре. Засегнати са над 250 дка.

От ДФЗ напомнят, че паленето на стърнища е забранено и подобни действия се санкционират. Съгласно Закона за опазване на земеделските земи глобата за първо нарушение е от 1500 до 6000 лв., а при повторно е от 2000 до 12 000 лв. Изгарянето на стърнища е нарушаване на основно изискване за поддържане на земята в добро земеделско и екологично състояние, което е част от изискванията за кръстосано съответствие.

Спазването на изискванията за кръстосано съответствие е задължително условие, за да могат кандидатите по директните плащания да получат субсидиите си в пълен размер. В процес на установяване е дали площите със запалени стърнища са заявени за подпомагане по схемите и мерките на директните плащания и кои са кандидатите. Те ще бъдат санкционирани съгласно законодателството. Глобите ще бъдат определени в зависимост от тежестта на нарушението. Наказанията могат да достигнат до лишаване от субсидии по една или няколко схеми за подпомагане в продължение на една или повече календарни години.