Зам.-министър Вергиния Кръстева: „Правим промени в Наредба №5 по искане на биопроизводителите“


В момента тече 14-дневен срок за промени в Наредба № 5 за прилагане на правилата на биологично производство. Това заяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева по време на среща с представители на биологичните асоциации. Тя уточни, че крайният срок, в който могат да подадат становища по Наредбата, е 18-ти април. „Създали сме необходимата организация и ще направим всичко възможно обнародването й да стане в рамките на месец април“, уточни Кръстева.

За удовлетворяване исканията на бранша и за прозрачност на действията  ще бъда създаден и съвет по биологично земеделие.

Биопроизводителите настояват процедурата за надзор на контролиращите лица да бъде прозрачна. По този въпрос Вергиния Кръстева обяви, че тя ще бъде публикувана на сайта на МЗХГ. Сред другите искания на бранша беше и да се изготви обобщен анализ, в който да се посочва колко контролиращи лица са проверени от Министерството и при колко са открити несъответствия. „Това можем да го направим, защото такъв доклад се представя в Европейската комисия“, каза още тя.

По време на срещата стана ясно, че ще бъде създадена и работна група, която да работи по допълнителните промени, които ще бъдат направени в Наредба  № 5.

Заместник-министър Кръстева покани представителите на биологичните асоциации да присъстват на предстоящото заседание на  Консултативния съвет по овощарство и зеленчукопроизводство, който ще се проведе на 22 април 2019 г. в МЗХГ.