Зам. министър Атанас Добрев: През 2018 г. ще работим в насока залесяване


Проведе се първото за годината заседание на кризисния щаб за Борбата с дървесния корояд, съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието, храните и горите. Към този момент продължава изпълнението на приетия Краткосрочен план за действие за спешно усвояване на засегнатата от корояди иглолистна дървесина.

На вчерашното заседание е извършен мониторинг на състоянието и инвентаризираните повреди на иглолистните гори от биотични и абиотични фактори, възложените за добив и усвоените количества дървесина по данни на Изпълнителна агенция по горите към 12.01.2018 г. “Наред с всички останали задачи, ще работим в насока залесяване”, е заявил заместник-министър Атанас Добрев.

Участниците в щаба са представили изготвени анализи  и мониторинг на предприетите действия в горските територии – общинска и частна собственост, както и анализ на усвояването на повредената иглолистна дървесина.

Основната цел е да се изгради концепция за мониторингова мрежа на корояда от Държавните горски предприятия. Това ще спомогне за още по-реална картина на биологията му. Проучва се и възможността за закупуване на допълнително лабораторно оборудване, както за терен, така и за стационарни лабораторни изследвания.

Взето е решение държавните предприятия да планират необходимите мероприятия и средства за ефективна борба и превенция срещу разпространението на короядите. Ще бъдат предприети мерки за възобновяване и на освободените площи след изведени санитарни и принудителни сечи в иглолистни гори. Предвижда се полагане на грижи чрез осветление на подраста (отглеждане чрез отсичане на нежелани дървесни и храстови растения) на вече възобновени по естествен път площи след санитарни и принудителни сечи.

Ще бъде увеличено производството на необходимия посадъчен материал от подходящи дървесни видове, съобразно освободените площи, след проведени санитарни и принудителни сечи.

За резултатите от изпълнението ще се докладва на следващо заседание на работната група, което ще се състои на 13 февруари.