Заместник-министър Кръстева се срещна с малки производители на плодове и зеленчуци в село Еленово, общ. Нова Загора


Заместник-министърът на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева се срещна с малки производители на плодове и зеленчуци в село Еленово, община Нова Загора, съобщиха от пресцентъра на земеделското министерство. По време на срещата тя ги запозна с условията и помощта, която те ще получат благодарение на извънредната мярка COVID-19 за сектор „Земеделие“.

„Предложението на България за бързи средства и осигуряване на ликвидност за справяне с пандемията, което бе подкрепено от всички страни-членки на ЕС, е обнародвано в официалния вестник на ЕК“, съобщи заместник-министър Кръстева.

Бюджетът по нея е в размер на 2% от средствата по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г., което е в порядъка на 100 млн. лв. Те ще бъдат пренасочени към чувствителните сектори. Работи се в посока, мярката да не създава затруднения при кандидатстване от страна на земеделците, а също така и за прилагане от страна на администрацията. „Идеята ни е, в края на юли – началото на август да се отвори прием и максимално бързо и лесно финансовият ресурс да стигне до нуждаещите се земеделски стопани. Планираме те получат подкрепата си до 15 октомври“, допълни Кръстева.

Земеделските стопани на срещата изразиха мнение, че по-добре да получат подпомагане на декар по мярката. По думите им, по този начин средствата ще бъдат получени в момент, в които имат нужда, а не следващата година, ако е на база доход.

В момента МЗХГ събира становища по предложението и следващата стъпка е нотифициране на мярката пред комисията.

Със земеделските стопани бе обсъдена и темата за защита от градушки, която става все по-актуална заради климатичните изменения. Според заместник-министър Кръстева, създавайки взаимоспомагателен фонд за обезщетения, България ще може да участва за управление на риска и да получава средства от ЕС за това. „Идеята е да се изплащат обезщетения и за под 100% пропаднали площи. След изготвянето на разчети ще стане ясно дали да бъде за над 30% или над 50% пропадналите площи“, уточни тя.

В срещата участие взеха директорът на ОДЗ Сливен Тодор Братанов и директорът на дирекция „Растениевъдство“ в МЗХГ Петър Кировски.

По време на посещението си заместник-министър Кръстева разгледа и градини с насаждения в района на село Еленово.