Заместник-министър Иванов: Благоевградска област е първа в страната по брой отглеждан дребен рогат добитък


Благоевградска област е на първо място в страната по брой отглеждан дребен рогат добитък. Това заяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите доц. д-р Янко Иванов на среща със земеделски производители в Благоевград. Тя е част от информационната  кампания по Директни плащания 2020 г. В областта през 2018 г. се отглеждат около 27% от козите, 11% от овцете и 8% от говедата в България. Регионът се нарежда на първо място по производство на козе мляко и на трето по производство на овче мляко, след областите Бургас и Пловдив.

В рамките на периода 2014 –2018 г. броят на овцете в областта нараства с 8%, на говедата с 26%, на свинете с 56%, а на птиците с около 3%. Най-значителен ръст се отчита при броя на отглежданите биволи с около десет пъти, а добитото биволско мляко се увеличава над четири пъти. Заявените за директно подпомагане животни от този вид през 2018 г. са близо четиринадесет пъти повече в сравнение с 2014 г. Основната предпоставка за добро развитие на пасищно животновъдство в Благоевградско е големият дял на постоянно затревените площи (ПЗП), които са 76% от използваната земеделска площ в областта. От тях, заявените за подпомагане по СЕПП, бележат ръст от 43% за периода 2014 – 2018 г. Делът им представлява близо 10% от всички заявени за подпомагане ПЗП в страната.

Аграрният отрасъл има важно значение за икономиката на област Благоевград. Близо 9% от общата брутна добавена стойност, създадена от всички отрасли в областта през 2018 г. За настоящия програмен период земеделските производители в района са получили финансова подкрепа в размер на 584,7 млн. лв. Това представлява около 4% от общо предоставения в земеделието публичен ресурс.

В областта се отглеждат основно трайни насаждения и зеленчуци. За последните пет години площите със зеленчуци се увеличават с 51%, а тези с трайни насаждения с около 14%. Традиционното за областта производство на картофи се разширява. През 2018 г. 9% от всички заявени за подпомагане по СЕПП площи с картофи в страната са в област Благоевград. Тук се намират и 6% от заявените за подпомагане площи с винени лозя, както и над 3% от тези с тютюн.

Пред около 200 стопани от областта, експерти на Министерството разясниха новите моменти в преговорния процес на бъдещата Обща селскостопанска политика. На земеделските производители бяха представени и предстоящите приеми по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР 2014- 2020). По нея за настоящия период в област Благоевград са постъпили общо над 279 млн. лева. От тях плащанията по инвестиционните мерки са около 208,5 млн.лв. и 70,5 млн. лв. по компенсаторните.

Фермерите бяха запознати и с новите моменти в законодателството в сектор „Животновъдство“, както и с възможностите за подкрепа по Националната програма по пчеларство.