Електрически транспортни средства на достъпна цена


Емил Ковачев, управител на Телком Инженеринг, пред вестник „Земеделска техника”

Повече от 12 години имам непосредствени наблюдения върху електрическите транспортни средства, които фирма „Телком Инженеринг” закупи с цел експериментиране и придобиване на опит за производство. Ние бяхме едни  от първите в България, които оцениха техните качества и потърсиха приложението им. През последните няколко години нараснаха търсенето и интересът към тях, както в страната, така и в целия свят. Имайки предвид натрупания ни опит за тези 10 -12 години, не ни беше трудно да намерим нишата и да преминем към производство  и сега предлагаме електрически транспортни средства, произведени в страната. За тях към момента сме се ориентираме към китайския пазар за доставка на части и оборудване. Той е най-добър в съотношение цена и качество, но там трудно могат да се продадат чужди изделия. На китайския пазар съм виждал и електромотори, произвеждани в България, но това са единични случаи. Китайците са различни от нас във вижданията си за конструкциите, те нямат същото чувство  за дизайн. Разбира се, че между тях има и такива, които следват предпочитанията на  европейския пазар. Китай има развита индустрия и голяма част от частите за транспортните средства, като например шасита, двигатели, прибори все още се предлагат на немислими за българския или европейския пазар по-ниски цени.

Създадените от Телком Инженеринг електрически превозни средства са универсални, насочили сме се към едно сравнително евтино превозно средство. То има мултипликационен ефект в различни сфери на стопанството и държавата – в селското стопанство, за транспорти и спедиторски фирми, частни стопани, подвижни средства за сервиз и търговия и др. Акцентираме на икономичност, технологичност и сравнително ниска цена. Гаранцията им е повече от 5 години.

В началото започнахме с лекотоварни двуместни превозни средства, с възможност за пренасяне  до 400 кг товар с различни приложения. Важно бе машините лесно да се карат, за да се видят какви недостатъци имат и да се отстранят. Сега произвеждаме електрически транспортни средства във вариант триколка, които са с по-ниски данъчни тежести и имат преференции при паркиране и по-малки транспортни разходи. Следващата ни  стъпка ще е производство на четириколесни машини, но със същите габарити, като смятаме да запазим цената им. Някои от възлите при нас са ноу-хау, внесени са от Китай, но включваме и наши разработки. Например, първоначално машината се движеше като мотоциклет, но сложихме волан, което се оказа много удачно. Самото изделие не е сложно и не е от висок клас, тъй като идеята е да постигнем качествена работа при максимално ниска цена. Колкото едно изделие е по-просто, толкова е по-надеждно, по-лесно за експлоатация. Стремим се да изчистим транспортното средство от излишни неща и да не изисква специална подготовка на водача – един собственик с начално и средно образование да може да го поддържа без проблеми. Възможностите на триколката са 45 км/ч максимална скорост, а изминатото разстояние с едно зареждане може да бъде от порядъка на 120, 140, 180 км. За село един пробег от 140 км е достатъчен. При ползване на машини с дизелов или бензинов двигател, за да зареди,собственикът трябва да отиде на 10 – 15 км извън населеното място, където са бензиностанциите. В същото време при електрическо транспортно средство зарежда за 1-1,20 лв. и има гарантирани 100-120 км пробег на ден. Важно е, че то може да се зарежда във всеки домашен контакт, без допълнителни приспособления. Електродвигателят не се чупи, не може да изгори. Гаранцията на триколката може да бъде 10, 15 години. Трябва да се наблюдават само гумите и спирачките. Така разходите за поддръжка намаляват значително.

Това, което сме постигнали и предлагаме, ще покажем на изложението за енергийна ефективност и възобновяема енергия в Интер Експо Център. Ще участваме за трета поредна година. На специализираното мероприятие ще представим електрически превозни средства – двуколки, триколки. Те са базата ни, върху която разработваме различни приложения на електрически транспортни средства. Заповядайте на нашия щанд.

Доц. д-р инж. Милка Бобева