Електрически транспортни средства в България


Ние бяхме едни от първите в България, които оцениха качествата на електрическите превозни средства и потърсиха приложението им. През последните няколко години нараснаха търсенето и интересът към тях, както в страната, така и в целия свят. Имайки предвид натрупания ни опит за тези 10-12 години, не ни беше трудно да намерим нишата и да преминем към производство  и сега предлагаме електрически транспортни средства, произведени в страната. За тях към момента сме се ориентираме към китайския пазар за доставка на части и оборудване. Той е най-добър в съотношение цена и качество, но там трудно могат да се продадат чужди изделия. Китай има развита индустрия и голяма част от частите за транспортните средства, като например шасита, двигатели, прибори все още се предлагат на немислими за българския или европейския пазар по-ниски цени.

Ние внасяме няколко възли на части и ги сглобяваме. Батериите ги асемблираме, сглобяваме ги и ги монтираме в количките. Дизайнът на машините е наш, само някои части, като електромотори, електроника, колела, доставяме. Цялото управление на мотора е цифрово, използваме наша цифрова дигитализация.

Създадените от Телком Инженеринг електрически превозни средства са универсални, насочили сме се към едно сравнително евтино превозно средство. То има мултипликационен ефект в различни сфери на стопанството и държавата – в селското стопанство, за транспорти и спедиторски фирми, частни стопани, подвижни средства за сервиз и търговия и др. Акцентираме на икономичност, технологичност и сравнително ниска цена. Гаранцията им е повече от 5 години. Предлагаме двуместни и във вариант триколка. Имаме готовност да произвеждаме и четириколесни машини, но трябва да се сертифицират от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и от автомобилната администрация. В момента технически сме готови, но чакаме само разрешение, за да ги демонстрираме.

Разширяваме дейността си и към момента, на тази база правим и „зелено” ориентирани съоръжения. Те са 3 в 1 системи и включват слънчев енергиен източник, вятърен енергиен източник, независим правотоков генератор и акумулаторна батерия. Това е независима електоенергия от порядъка на 5-10 киловатчас, без присъствие на националната електропреносна мрежа.

Един от експонатите, които ще покажем на изложението за енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници в Интер Експо Център, е карго селскостопанска версия на триколката. Тя представлява платформа със слънчев панел и позволява да се возят двама човека, издържа 600 килограма, има и независим слънчев енергоизточник. Може да се товарят различни товари – камъни, дървета и не се налага да се захранва с ток. Това през лятото на практика гарантира неограниченост на движението на транспортното средство. Разширява се търсенето в България. В момента имаме сериозни запитвания от Грузия. Който иска да развива съвременно земеделие и себестойност, може да избере тези машини. Трябва да се знае, че се използва само слънчева енергия, с много малко човешки труд, което автоматизира процеса на масовата селскостопанска дейност.  Може да заредиш вечерта и да караш 200 километра, което на село е много удобно. На изложението в Интер Експо Център ще може да се види и новият пасажерски вариант, който е за 6 човека или 4 човека и място за 200 килограма багаж. Той ще бъде демонстриран с 3 в 1 – захранване с 3 независими енергоизточника. Има захранване от акумулатор с 220 волта, на второ място слънчев панел и трето – допълнителен генератор на право напрежение. С 6 киловата се дава възможност да се увеличи пробегът на количката с още 200-300 километра.

Има интерес към нашата дейност – някои клиенти идват на място във фабриката и си купуват продуктите ни. Предлагаме и велосипедни триколки, които са за масово потребление. На тази база правим и независими енергоизточници.

Емил Ковачев, управител на Телком Инженеринг