Електрическите транспортни средства – това е бъдещето


Интервю с Емил Ковачев, управител на Телком Инженеринг

– Кога е създадена и каква е дейността на фирма „Телком Инженеринг”? Откога предлагате техника за земеделието?

– Телком Инженеринг е създадена 1989-1990 година. Към момента нейните приоритети са в областта на телекомуникациите и компютърните технологии. Тя е една от водещите фирми в тази сфера. През време на своето развитие се наложи Телком Инженеринг да се  диференцира. За целта се ориентира и към внос на втора ръка транспортни средства и трактори. Вниманието ни беше насочено към японски трактори и модели, които се нуждаеха от рециклиране. За сметка на това получавахме изключително удобни цени за българския пазар. Към момента Телком е продал над 900 трактора, напълно ремонтирани. Не можахме, заради наши български организационни проблеми, да вземем максимално тази пазарна ниша. Оценявайки пазарните възможности и конюнктурата в страната, ние се ориентираме към финализиране на тази дейност. За съжаление, в стратегиите на нашето министерство няма интерес да развиват  политика на собствено тракторостроене. Ние имахме възможност да направим ново производство на кооперирани начала с японски фирми за някои от моделите, които са удобни за нашия пазар. Но така или иначе, някой имаше интерес такова нещо в България да не се развива. За нас този въпрос е приключен. В момента сме си насочили усилията към основни ремонти и поддръжка на внесените японски трактори.

Успоредно с това, имаме вече офис в Китай и ние колаборираме с китайски производители за съвместна дейност и бизнес с електропревозни средства.

– Кое наложи и откога са електрическите транспортни средства в земеделието? Какъв е ефектът от тяхното използване и това ли е бъдещето?

– В света стартира използването на електричеството в транспортните превозни средства и по-специално в селското стопанство. На пазара вече масово се предлагат триколки, които са с товароносимост  от 200 до 600 кг и са със 100% електрозадвижване. Някои от тях са и самосвални. Представете си икономическия ефект от тяхното използване при положение, че всяко село има електричество, но няма бензиностанция. С едно зареждане триколките изминават минимум 100 км, при максимална скорост  35-40 км/ч. За селските райони разстояние от 100 км е голямо. Във финансово изражение  разходът е 1.50 лв. за изминати 100 км, при експлотационни разходи почти нула.  Проблемът е, че тези електотранспортни средства тепърва предстои да бъдат представени на българския пазар. На други места вече масово се използват.  До колкото имам информация, вече се правят и електрически трактори, но технологиите на производство предстоят да се развият. Работи се към автоматично управление на тракторите. Всички нови трактори и комбайни са снабдени с GPS системи.  Разработките напреднаха, обаче все още се разглежда варианта на хибридно приложение. GPS да е като помощник, но не като водещ. Особено пък за такива машини, където трябва да стои човек с интелект. Той трябва да знае как да управлява тази машина, да може да я настрои и да работи ефективно. Това ще продължи и през следващите години.

– Да създадеш фирма извън България, това означа да пробиеш и на чужд пазар. Как сте успели да създадете връзки с Китай?

– Аз отдавна съм в Китай през интернет. Но разбрах какъв е проблемът на хората, които искат да работят с Китай, чак когато отидох там. Трябваше да отида на място, да се сблъскам с друга култура, с друг начин на мислене и други правила. Сега мисля, че познавам Китай по-добре, много пъти съм ходил там. Трябва да знаеш  условията в тази страна.  Открихме офис в Шанхай. Българка е наша представителка, а имаме и китайски служители. Желанието ни е да започнем съвместно  производство на електрически превозни средства за българския и европейския пазар. С фирмите от Китай, с които работим,  имаме уговорка, че на базата на смесена фирма, която създадохме, ще организираме съвместно производство. Чрез нашата българска фирма, ако продаваме автомобилите, за тях ще бъде по-изгодно, защото данъкът тук е плосък, а при тях е 20-25%. Успоредно с това  имаме договорка с една германска фирма,  която да ни подсигурява  пазар на колите в Европа, а ние – колите и сертификатите. Има предпоставки да се развие сътрудничество между България и Китай. Интересът е взаимен. Електрическите транспортни средства – това е бъдещето.

Доц. д-р инж. Милка Бобева