Експериментална винарска изба на Аграрен университет – Пловдив


Експерименталната винарската изба, разположена сред лозята на Аграрния университет, е построена през 1969 г. Тя е единствената винарна в България за микровинификация с експериментален характер и една от 28-те университетски изби в света.

Тероарът около избата е избиран след обстоен анализ на землищата около гр. Пловдив в далечната 1960 г. Почвите, климатът, близостта до Родопа планина и Тракийската низина правят района изключително благоприятен за развитието на лозарство. В лозовите насаждения на АУ се отглеждат и съхраняват над 400 сорта грозде. С този изключително голям генофонд България се нарежда на едно от водещите места в Европа по разнообразна сортова колекция на едно място. В тях може да се видят всички използвани в лозарството формировки и подложки на лози. Има голямо разнообразие както на сортове, така и на клонова селекция на известни и прогресивни сортове грозде. Голяма част от лозовите масиви са с подменена съвременна конструкция и модерна система за капково напояване.

В избата се съхраняват вина от над 50 сорта грозде. Разполага с една от най-големите колекции енотечни вина с различна възраст. Производственият й капацитет е 20 000 литра вино за година. Оборудвана е със съвременни съдове за винификация, без да губи своята автентичност.

Подземните помещения (13 метра под земното равнище) създават изключително благоприятни условия за ферментация и съхранение на вина. В надземната част се намират лаборатория, в която се правят обстойни анализи на вино, и модерна дегустационна зала с 20 места, от която се открива уникална гледка към лозовите масиви и Родопа планина.

Във Винарската изба се провеждат теоретични и практически занятия със студенти, правят се научни експерименти, произвежда се вино. За експерти и посетители се организират винени турове с дегустация под надслов „По пътя на виното“.

Избата разполага с музей, който показва 50-годишната й история.

Традиционно на изложението „Дефиле на младото вино“, провеждащо се в Стария град, Винарската изба печели златни и сребърни медали в различни категории. Регистрирани са участия в две изложения на университетски изби в Марибор, Словения, където е получен сребърен медал за Шардоне 2016.

Бутиковите вина на АУ, в които се съчетават традициите от миналото, възможностите на настоящето и силата на съвременната наука, печелят медали и награди на престижни конкурси и изложения в страната и чужбина.

Правила и условия за приемане на гости за дегустация

Гости за дегустация се приемат всеки работен ден, след предварително съгласуване с ръководителя на винарската изба. Пакет VIP включва: разходка из избата с технолог, показване на лозовите масиви с над 400 сорта грозде и петстепенна дегустация на вина. Цената е 20 лв. на човек при минимална група от 7 души. Времетраенето е 45-50 мин.

В момента в извънредната епидемиологична обстановка Винарската изба е затворена за посещение до второ нареждане.

За повече информация и записвания: Ламбрин Топузлиев – Ръководител

тел.: 0888091212, ел. поща: lambrin_top@abv.bg