Една забележителна годишнина


Инж. Никола Александров на 85 години

Роден е на 26 март 1935 г. в гр. Годеч, Софийска област. Учи в гимназия в родния си град. През 1960 г. завършва висше образование със специалност „Механизация на селското стопанство” във ВИМЕСС (Русенски университет „Ангел Кънчев”) гр. Русе. Работи 3 години в МИС-Русе, след това от 1963 г. до 1965 г. е научен сътрудник в Научно-изследователски институт по механизация и  електрификация на селското стопанство (НИМЕСС) – София. От 1966 до 1976 г. е в ДСО „Агромашина”, а от 1977 г. до 1983 г. – в Търговското представителство на България в Москва, като ръководител на бюрото на „Агромашинаимпекс”. От 1983 г. до 1991 г. работи в Министерството на машиностроенето и електрониката и след това до 1993 г. е в „Балкантер”. През 1997 г. е избран за председател на Сдружението на производителите на земеделска техника в България (СПЗТ).

Като председател на СПЗТ инж. Никола Александров работи за обединяване и защита на българските производители на земеделска техника. Винаги търси възможности за пропагандиране и продажба на местното производство. Инж. Александров е радетел на сътрудничеството и обединяване усилията на българските предприятия, на търговците и научните институти за разработване и предлагане на качествена и съвременна земеделска техника. Съдейства за издигане авторитета на Сдружението и за сътрудничество с Българската стопанска камара и други организации.

Вестник „Земеделска техника” като орган на Сдружението на производителите на земеделска техника повече от 20 години  работи и е заедно с инж. Александров, били сме винаги един добър екип,  с една обща цел – просперитет на българското механизирано земеделие.

Честит юбилей! Желаем здраве и още дълга съвместна работа!

Редакцията на в. „Земеделска техника”