Европейска нощ на учените 2020 в Русенския университет – във виртуален формат


Макар и при по-необичайни условия, Европейската нощ на учените 2020 в Русенския университет ще се състои на 27 и 28 ноември 2020 г. под мотото „Науката преобразява живота“.

Русенският университет организира Европейска нощ на учените още от нейното първо издание през 2006 г., а през последните няколко години е част от консорциума от университети и изследователски институти по проекта К-ТРИО 4, финансиран от Програма „Хоризонт 2020“ и насочен към иницииране и провеждане на Европейската нощ на учените в 6 български града – Бургас, Варна, Пловдив, Русе, София и Стара Загора.

Тази година Европейската нощ на учените в Русенския университет съвпада с поредицата от инициативи, посветени на 75-годишнината на университета.

Събитията, включени в програмата на Нощта в Русенския университет ще започнат на 27 ноември в 10 часа в централното фоайе на университета, където ректорът на университета чл.-кор. проф. дтн Христо Белоев ще обяви началото на поредицата от интересни инициативи, посветени на Нощта на учените, ще връчи наградите на призьорите в състезанието „Науката преобразява живота“ и ще открие изложбата „75 години наука в Русенския университет“. Тази изложба е подготвена изцяло със съдействието на Университетската библиотека в лицето на нейния директор инж. Елисавета Недева. В ретроспективен план изложбата проследява значими научни постижения на Русенския университет през периода на неговото 75-годишно развитие.

В 10,30 часа във виртуален формат ще започне дискусионният клуб на тема „Науката-все по-близо до живота и обществото“. За участие в клуба са поканени проф. Николай Витанов от Института по механика към БАН и проф. Иванка Мавродиева от Софийския университет. И двамата учени са медийно познати лица и се ползват с авторитет и обществени симпатии. На академичната общност на Русенския университет и всички заинтересувани лица те ще предложат своята гледна точка по въпроса дали в днешно време и в създалата се пандемична обстановка учените са едни от хората „на първа линия“.

В 12,30 часа, отново във виртуален формат, ще започне събитието, насочено към учениците от средните училища в град Русе, „Учен за един ден“. Вдъхновител и организатор на инициативата е доц. Анелия Манукова, която ще поведе младите хора по стъпките на успешната научна кариера и възможностите за реализация на учените в реалната практика.

В 14,30 часа ще започне Следобедът на научно-популярните филми. Ще бъдат излъчени 3 филма, демонстриращи ролята на науката за разкриване тайните на природата и връзката й с човешкото битие: филмът „Космос“ на режисьора Карл Сейгън и два филма от поредицата на National Geographic: Последни тайни от платото Наска и Планета на бедствия.

Кулминация на събитията в програмата на Европейската нощ на учените за 27 ноември е тазгодишното издание на Академия на скритите таланти под наслова „Учени на виртуалната сцена“. Познати лица от Русенския университет, макар и виртуално, ще изявят своите неподозирани таланти в областта на фотографията, изобразителното изкуство, поезията, музиката и други области, като покажат, че учените не само творят наука, но и се вдъхновяват от всяка частица красота, която прави живота по-пълен и носещ очарование с различните си превъплъщения.

На 28 ноември Нощта на учените, организирана от Русенския университет, ще се пренесе в центъра на град Русе пред Съдебната палата, където професионални клубове от университета ще демонстрират свои постижения за русенските граждани.