Евродепутатите имат големи надежди за новата хранителна политика на ЕС


Членовете на Европейския парламент очакват амбициозно предложение на Комисията за новата дългосрочна и интегрирана хранителна политика на ЕС, която гарантира безопасни, качествени и достъпни храни за всички европейски граждани, но без да навреди на участниците във веригата на доставки.

Любопитна за законодателите на Европейския парламент е политиката „Farm to Fork“ (F2F), описана от председателя на ЕК Урсула фон дер Лейен като стратегия за устойчива храна, която ще обхване всяка стъпка в хранителната верига от производството до консумацията.

Стратегията ще бъде координирана от вицепрезидента на ЕК, Франс Тимерманс, и ще включва още еврокомисарите по здравеопазване – Стела Кириакидес, по земеделие и развитие на селските райони – Януш Войчеховски и по околна среда – Вирджинюс Синкевичиус. Въпреки това никой от четиримата членове на Комисията не представи много подробности по време на изслушванията си в парламента. В Страсбург EURACTIV попита евродепутатите върху кой аспект биха искали да се съсредоточат по време на законодателната процедура.

Евродепутатът от социалистите Изабел Карвалхайс заяви, че би оценила високо това, ако узнае каква е и дългосрочната визия на Войчеховски за селските райони и как тази визия ще бъде интегрирана в стратегията „От фермата до вилицата“. „Честно казано, все още се надявам, че той действително може да излезе с повече информация по този въпрос“, каза португалският депутат и добави, че съдържанието на политиката трябва да е равно на амбицията.

Депутатът от Християндемократическата партия Даниел Буда, заместник-председател на комисията по земеделие (AGRI), също очаква кандидатите за член на Комисията да излязат с определена визия за стратегията и въздействието ѝ върху фермерите и секторите, свързани с производството на храни. Той припомня също, че бъдещият еврокомисар Стела Кириакидес на няколко пъти е подчертала в изслушването си, че новата стратегия ще бъде заложена в Зелената сделка на ЕС, която трябва да бъде водещата политика на комисията на Урсула фон дер Лейен.

Другият зам.-председател на COMAGRI, финландският представител на либералите Елси Катайнен, заяви, че е по-скоро доволна от това, че идеята за дългосрочна стратегия за храните е повдигната, отколкото да е разочарована от липсата на подробности на настоящия етап.

Безопасна и здравословна храна

„Гарантирането на висококачествена храна за европейците е пренебрегвано от Европейската комисия твърде дълго. Очакваме отново да бъде на първо място в дневния ред“, каза френският евродепутат Пиер Карлескинд, който е за първи мандат член на ЕП и е избран за заместник-председател в Комисията за вътрешен пазар и координатор на групата „Renew Europe“ в Комисията по рибно стопанство.

По отношение на морските храни, той заяви че стратегията „Farm to Fork“ трябва да има за цел подобряване на проследимостта на вносни рибни продукти и продукти от аквакултури, за да се гарантира, че те отговарят на екологичните, социалните и санитарните стандарти на ЕС. Карлескинд, който е океанограф по професия и има богат опит по морските въпроси, добави, че новата политика в областта на храните трябва да гарантира, че европейските продукти за рибарство и аквакултури са правилно валоризирани с ясно и ефективно етикетиране. „Защитата на потребителите трябва да бъде основният ни фокус и подобряването на проследяемостта и етикетирането са от ключово значение за постигането на това“, заключи той.

Евродепутатът от групата на „Зелените“ Сара Винер, която е сред новите лица в ЕП, но е известен телевизионен готвач в Австрия посочи, че хранителният аспект е доста важен, тъй като новата хранителна политика „От фермата до вилицата“ трябва да насърчава здравословното и устойчиво хранене за всички. Тя очаква, че стратегията ще осигури достъп до земя за устойчиво производство на храни, но също така ще възстанови устойчивите на климата и здрави агроекосистеми, базирани на агроекология. Цялостната стратегия на ЕС, която подкрепя прехода към устойчиви хранителни системи, също така трябва да изгради по-справедливи, по-къси и прозрачни вериги за доставки и да включи търговията в услугата за устойчиво развитие, каза тя.

За фермерите

Фокусът върху екологичната устойчивост на хранителната верига като цяло беше приветстван от евродепутатите. „Но ние не можем да позволим фермерите да бъдат слабата връзка в тази интегрирана стратегия“, заяви евродепутатът от социалистите Изабел Карвалхайс. Според нея земеделските стопани и по-специално малките стопанства трябва да бъдат активно признати за важната си роля. Обществените ползи, които те осигуряват трябва да бъдат силен стълб на тази стратегия.

Евродепутатът Даниел Буда е на същото мнение, като посочи, че постигането на целите на новата стратегия не трябва да бъде в ущърб на нито един от включените участници.“Като член на COMAGRI моят приоритет ще бъде защита на позицията на земеделските производители в стратегията“, каза той и добави, че вече е предложил доклад по собствена инициатива по този въпрос.

Представителката от групата „Renew Europe“, Катайнен постави акцент върху изграждането на устойчива и печеливша хранителна система като цяло, включително горското стопанство и био-кръговата икономика. „Производството на храна и хранителната сигурност трябва да бъдат в основата на всичко това, което е възможно само ако производството е печелившо“, категорична е Катайнен.

По материали на Институт за агростратегии и иновации