Д-р Василева: Предстои да стартира прием на проекти за иновации в сферата на селското стопанство


До дни предстои да стартира прием на проекти за иновации в сферата на селското стопанство с бюджет над 10 млн. евро. Това каза заместник-министърът на земеделието, храните и горите д-р Лозана Василева по време на форум „Masterclass work 4.0“, на тема: „Развитието на дигитализацията в земеделието и селските райони“, организиран от КНСБ и Тракийски университет, в Стара Загора, съобщиха от пресцентъра на МЗХГ. Новият прием по подмярка 16.1 „Подкрепа за сформиране и функциониране на оперативни групи в рамките на ЕПИ“ от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. се дължи на проявения интерес към разработване на проектни предложения, насочени към иновации в сферата на селското стопанство, както и наличието на свободен финансов ресурс. По вече проведения прием по под мярката като допустими за финансиране са определени 26 проектни предложения. Стойността на одобрената безвъзмездна финансова помощ е в размер на 15.6 млн. лева. Открояват се проекти, насочени към дигитализация в сектори пчеларство, овцевъдство, полевъдството. Те включват прилагане на мониторинг и биологичен контрол чрез цифрови технологии и процеси, както и предложения за различни иновативни решения, които предстои да бъдат изпитани, за да се докажат като успешни в практиката.

МЗХГ провежда целенасочена политика за развитие на иновациите, информационните технологии в земеделието и научно-изследователската дейност свързана с тях. Иифровизирането на земеделието и селските райони е заложено в голяма степен и в следващия програмен период.

„Вярваме, че създадените връзки между науката и практиката чрез съответния механизъм за внедряване на иновации, които да бъдат от полза за селскостопанското производство в страната, ще предоставят увереност на участниците във веригата на трансфер на знания за разработване на бъдещи още по-успешни действия“, допълни д-р Василева.