Дроновете в земеделието


Д-р Нермин Караманова, управител на Биоса, пред в. „Земеделска техника”

От една година БИОСА ЕООД предлага на българския пазар селскостопански безпилотни дронове, в помощ на обработката и торенето на различни видове селскостопански култури. Селскостопанските дронове могат да запомнят очертанията на полето, да извършват мониторинг, оборудвани са с радар, могат да се движат автоматично според релефа, когато има възвишение или надолнище. Могат да се издигат до височина от 50 м.

През последните месеци фирмата представи на няколко изложения в България и чужбина селскостопански безпилотен хексакоптер Модел SY141HR. Той е предназначен за прецизно прилагане на различни категории течни пестициди, торове и хербициди. Мощната му задвижваща система позволява да се пренасят до 15-20 л, което в комбинация със скоростта, означава че 10 000 кв. м могат да се обработят само за 15 мин. Интелигентната разпръскваща система автоматично настройва пръскането си, съобразявайки се с летателната скорост, така че да е ефективно. По този начин количеството на пестицидите или торовете е прецизно регулирано, за да се избегне замърсяване и да се постигне икономия на препарати и работа. Настоящите и минали координати на хексакоптера се записват автоматично от GPRS системата и при прекъсване за презареждане, дронът автоматично се връща на последната си позиция. Дизайнът му е компактен – сгъва се и се пренася лесно.

Хубавото е, че селскостопанските дронове, които представяме на изложенията, имат повече от една функция – те могат да пръскат с препарати, а след подмяна на модула – може да им се монтира обикновена или инфрачервена камера, с която да наблюдават или да сканират полето. Прави се цветна снимка, на която според наситеността на цветовете, се открива проблема. Тя се анализира от специалист и се взема решение с какъв препарат да се третира, за да може навреме да се реагира и да се опазят посевите чисти.

На едно излитане дроновете пръскат около 9-10 дка за приблизително 12 мин. Батерията издържа около 35-40 минути полет. Има зарядно устройство, което за същото време подготвя резервната батерия. Така се постига ритмичност в процеса на работа, като за 8 часа работен ден, ако времето е подходящо, могат да бъдат обработени около 200 дка.

Дронът е подходящ и за използване от дребни и от средни земеделски стопанства. За 4-5 дни една машина може да напръска около 1000 дка. Друго решение е,  ако си купят 2 дрона, да се пускат да работят едновременно. Що се отнася до цената, не бих казала, че е висока, тъй като говорим за иновация. А и ако го сравним с конвенционална пръскачка – за нея трябва да разполагате с трактор и с човек, който да го управлява.

В базата ни в гр. Разград се намира цялата наша техника, включително дроновете, фирмената действаща линия за почистване, сортиране, калибриране и пакетиране на семена и зърнени култури.  Фирмата приема поръчки за почистване и сортиране на всякакъв вид семена и зърнени култури и гарантира най-висок процент чистота на крайния продукт.

БИОСА ЕООД кани всеки фермер, който се интересува от машините, които тя предлага, да посети фирмения шоурум в град Разград, където на място ще ги види в действие и ще се запознае по-отблизо с техните качества и характеристики.

Очакваме ви.

Доц. д-р инж. Милка Бобева