ДПП Витоша представи заслонът на бъдещето на Софийския фестивал на науката


Ученици от столично училище станаха първите посетители на „Заслон 2050“ – заслонът на бъдещето. Заслонът е сглобен тренировъчно и представен пред зала „Джон Атанасов“ в София Тех Парк, където се проведе 8-то издание на Софийския фестивал на науката, съобщиха от пресцентъра на Изпълнителната агенция по горите.
Именно този международен форум беше избран за представянето на „Заслон 2050“ – заслонът на бъдещето, който ще бъде монтиран на 26-и август 2018 г. в местността „Три кладенци“ на Витоша в Деня на туризма, когато хиляди туристи от цялата страна се стичат към Витоша и Черни връх, за да ознаменуват първото организирано изкачване на върха, предвождано от Алеко Константинов.
Изграждането на заслона е продължение на идеята за възстановяването на малък заслон с размери 3 х 4 метра, изграден преди 50 години в местността Три кладенци на Витоша, от който са останали само част от основите, като в същото време се демонстрира архитектура на бъдещето с използването на съвременни, устойчиви материали, които не замърсяват околната среда.