Деца и зам.-министър Добрев залесиха фиданки в парк „Маркотея“ в Габрово


Заместник-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев даде старт на инициативата „Лесовъд за един ден“. Тя има за цел да представи на деца и ученици дейността на горските служители и голямата значимост на гората. Организира се за трета поредна година в навечерието на професионалния празник на българските лесовъди.

„Лесовъд за един ден не е само инициатива за днес, а кауза за цял живот“, е подчертал Атанас Добрев в Габрово, където официално е дал старт на събитието заедно със 150 деца от началния курс на габровските училища, съобщиха от пресцентъра на МЗХГ. „Работата на горските служители често остава в сянка пред обществото, защото ежедневно лесовъдите са на терен“.

Събитието е било организирано в парк „Маркотея“ от Държавно горско стопанство (ДГС) – Габрово и Северноцентралното държавно предприятие (СЦДП). На него са присъствали още областният управител на Габрово Невена Петкова, директорът на СЦДП инж. Цветелин Миланов, директорът на РДГ – В. Търново инж. Николай Николов и др.

„Около 1000 деца изявиха желание да се включат в нашата инициатива „Лесовъд за един ден“, която се провежда на 16 локации в обхвата на Северноцентралното държавно предприятие“, е казал директорът инж. Цветелин Миланов. „Това ме радва и ми дава надежда, че сред тях растат наши бъдещи колеги лесовъди“.

Децата са залесили фиданки от видовете червен дъб, явор и бреза. Всяко училище е получио като подарък от организаторите по 30 фиданки от червен дъб, които по-късно да бъдат залесени на избрано от тях място.

В парк „Маркотея“ децата  имаха възможност да се включат също в творчески ателиета, а също и с естествени материали, да изработят декорации, сувенири, къщички за птици.

94-то издание на Седмицата на гората започва на 2 април.