Горски служители, представители на партньорски организации, журналисти и студенти залесяваха край ДЛС „Витошко – Студена“


„Залесяването се е превърнало в символ на Седмицата на гората. Първият ден на залесяването е учреден преди 92 години. С доброволния труд на стотици хора са извършвани мащабни залесявания в различните кътчета на България. На мястото на ерозираните планински склонове и на унищожените от порои земи българските лесовъди създават 18 млн. дка нови гори“, това каза проф. д-р Иван Палигоров – зам.-министър на земеделието и храните пред журналисти по време на залесяването.  5000 акта за нарушения по Закона за горите и Закона за лова и опазване на дивеча са съставени от началото на годината до момента. Издадени са повече от 1000 бр. наказателни постановления.

От началото на 2017 година в страната са възникнали 151 пожара, които са засегнали 8 600 дка горски територии, от които 270 дка са опожарени от върхови пожари. През 2016 г. са залесени общо 26 000 дка гори от държавните горски предприятия и общини.

Участниците в залесяването залесиха зимен дъб, бук и черен бор. Залесяването е традиционно и е част от поредицата събития в рамките на Седмица на гората 2017 г.

ИАГ