В Русенския университет се проведе общо събрание онлайн


На 21 април 2020 г., се проведе първото онлайн Общо събрание на Русенския университет. На събранието, организирано чрез платформата BigBlueButton, беше отчетена висока активност, участваха 215 от общо 250 души.

В началото членовете на Общото събрание приеха ОТВОРЕНА ДЕКЛАРАЦИЯ. Документът, подписан от ректора чл.-кор. проф. д.т.н. Христо Белоев и председателя на Общото събрание проф. Велизара Пенчева очертава проявената адаптивност и иновативност на академичния състав на Русенския университет и заявява неговата решителност да допринесе със  своя опит и компетенции за преодоляването на предизвикателствата пред обществото. Декларацията завършва с думите:

В своята 75-годишна история академичната общност на Русенският университет винаги се е справяла с трудностите и предизвикателствата, формирала е силен потенциал за национално и международно лидерство в областта на висшето образование и е работила неотклонно в интерес на своите студенти и обществото, постигайки отлични резултати.

Русенският университет е нашият общ дом и нашият храм, където мечтите, идеите и творческите пориви на нашите деца стават реалност и срещат подкрепа за бъдещето. Но Русенският университет е и нашата мисия и отговорност да предаваме знания, опит и ценности на идните поколения. Затова продължаваме да отстояваме принципите на „отворен достъп“ в образованието и резултатите от научните изследвания и насочваме своите сили и творческа енергия за утвърждаване значимостта на Русенския университет за развитието на регионите Русе, Видин, Силистра и Разград и за качеството на живот на гражданите, с които оставаме заедно!“

Дневният ред на събранието включваше още: информация относно попълване състава на Общото събрание; годишен отчет за дейността на университета през 2019 г. и задачи за 2020 г.; отчет от изпълнението на бюджета през 2019 г. и представяне на бюджета за 2020 г.; доклад за дейността на Контролния съвет през 2019 г. и представяне на становищата на Контролния съвет по изпълнението на бюджета за 2019 г. и проекта на бюджета за 2020 г.; избор на зам.-председател на Контролния съвет и текущи.

Русенският университет от 13 март провежда онлайн учебен процес и всички учебни занятия протичат нормално.

Нормално функционират и всички органи за управление на университета. Провеждат се онлайн академични, ректорски, факултетни и катедрени съвети. Онлайн заседават и всички съвети и комисии и работни групи.

Провеждат се онлайн кандидат студентски изпити. Записването на новите студенти също се извършва онлайн.