В медена къща „Михови” любовта към пчелите е водеща


Полина Милчева, медена къща „Михови”, пред в. „Земеделска техника”

– Как се насочихте към пчеларството?

– Родителите ми се занимават с пчеларство повече от 25 години, а преди 4 създадохме „Медена къща Михови”, където посрещаме гости. Идеята ни беше да популяризираме живота на пчелите, хората да осъзнаят колко са важни те за нас, както и да се запознаят с пчелните продукти. В тази част на България няма друга подобна къща и затова мисля, че проектът ни е интересен. Важна е и любовта към природата и пчелите. Тъй като съм строителен инженер и работих само в офис, си дадох сметка, че средата, в която работя е изключително нездравословна – има изкуствено осветление, изкуствен въздух. Осъзнах, че това не е нещото, което искам да правя. Сега, обувайки ботушите и тръгвайки към пчелина, се чувствам много по-свободна и на мястото си.

Медена къща "Михови"

15 години сме живели в София, но не съжаляваме за избора си да променим живота си напълно. След като станах майка на 3 деца реших, че по-здравословното място за живот е близо до природата, също така тук уча децата си на труд, което е изключително важно за мен. Мисля, че това е правилният избор. Когато живеехме в София, децата ни асоциираха плодовете и зеленчуците със супермаркети. Вече си ги отглеждаме ние и хапвайки пресен, истински домат, си говорихме колко малко хора могат да опитат такъв, а средната ми дъщеря каза: „Толкова е просто – вземаш семка и посяваш”. Затова мисля, че се движим в правилната посока, след като тя прави такива асоциации и знае откъде идват плодовете и зеленчуците.

– Какви продукти предлагате?

– Предлагаме различни видове мед, поради тази причина сме разположили кошерите си на различни места. Имаме и прашец, прополис, различни комбинации – например тази от мед, прашец, прополис, пчелно млечице и търтееви личинки. Този продукт има мощно имуностимулиращо, възстановяващо и лечебно действие. Опитваме се да развием по-широка гама, за да може всеки да намери своя продукт.

– Колко хора са заети във Вашата дейност?

– Нямаме работници, в пчеларската къща работят родителите ми, както и моето семейство. Децата ни също ни помагат – най-голямата ми дъщеря е на 10 години, средната е почти на 7, най-малкото ни дете е на 4. Всички те обичат много пчелите, надявам се и в бъдеще да продължат да се занимават с това.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

– Колко кошера имате?

– Имаме 200 кошера, разположени са на 5 пчелина основно в село Прилеп. Този район е много чист, включен е в Натура 2000. Идеята още със създаването на къщата беше да бъде там, тъй като е далеч от земеделски площи, за да нямаме проблеми, когато се пръска. Пчелите също се чувстват много по-добре в горите и така се получава чист продукт.

– Какво могат да видят гостите на къщата?

– Представяме различни пчелни жилища от древността до наши дни. Имаме 2 стъклени кошера, чрез които може да се проследи кошерният живот на семейството. Единият от тях е с рамки, а вторият наподобява начина на живот на пчелите в природата. Друг интерес експонат е дървената мечка в реален размер, тя също е функциониращ кошер – в корема ѝ живеят пчели. Заснели сме и пускаме филм за работата на пчелите, който се излъчва на гостите. Разполагaме и с дегустационна зала, в която могат да се пробват продуктите.

Медена къща "Михови"

– Включвате ли се в изложения?

– Участници сме на Фермерски пазар Варна, който се провежда 2 пъти в седмицата, така че сме целогодишно ангажирани. Там е по-големият ни пазар. Включваме се и в изложения в Добрич, много от клиентите ни са от там. В Медената къща също продаваме продукти.

Медена къща "Михово"

– Какво мислите за неоникотиноидните пестициди?

– Естествено, аз като пчелар смятам, че не трябва да се използват, но е факт, че се използват и то неконтролируемо. Няма орган, който да контролира това и по тази причина много от колегите претърпяват загуби. Ние решихме, че начинът да се спасим от това е да сме далеч от интензивното земеделие. Според мен трябва да има регулатор, който да следи и да контролира този процес. Знаем, че пчелите са много важни за нас, реално 1/3 от храната, която консумираме е плод на тяхната опрашителна дейност.

Доника Асенова