Въздушно-ситов сепаратор „Елика”


„Елика” съществува от 1991 година. Компанията се занимава главно с машини за преработка на семена, белене на слънчоглед, както и транспортни съоръжения за силозни стопанства и за установяване на логистиката в инсталациите, които построяваме. В последните няколко години сме се съсредоточили върху произвеждането на пълни технологии, тоест да не продаваме самостоятелни машини, а да им предлагаме нашето ноу-хау. Строим цялостни решения от приемането на продукцията до финалния продукт – пакетаж и експедиция.

Машината, с която сме отличени на конкурса за иновации на Агра, е въздушно-ситов сепаратор ELICA. Той се произвежда в 3 серии – 700, 200 и 5.Те съответно представляват различните размери на машините. На Агра 2019 демонстрирахме една от най-малките машини – 5123. Тя е с капацитет до 1 тон и е оборудвана с компютърно управление. Чрез него може да контролираш машината с фини настройки предоставени от интерфейса. Това също позволява запазването на различни настройки за различните видове култури, които ще се преработват с инсталацията. Ако невинаги хората са добре обучени или нямаш време да ги обучиш, един технолог задава всички настройки на машината в контролния панел и след това просто се избира от менюто каква култура ще преработва. Някои фирми преработват различни култури една след друга, затова вместо да се налага всеки път да обясняваш как трябва да се слага машината, просто избираш настройката и тя работи спрямо културата.

Въздушно-ситовият сепаратор 5123 има нова разработка, която включва едно допълнително сито на горната люлка. Конструкцията се състои от 2 люлки. Обикновено горе са насочени в една посока, а долу в друга. В случая в първата люлка имаме едно допълнително сито, което е предназначено за премахване на най-грубата фракция. Във долната час на същата люлка, на другите ситови площи, машината започва калибрирането на продукта. В този въздушно-ситов сепаратор също сме включили и две аспирации със затворен цикъл. Едната аспирация е на входа – тя отделя леката фракция като люспички и по-леки примеси. Тази, която е в края на цикъла на работа на машината е предназначена за отделяне на праха, който евентуално се произвежда при работа на машината. Това, че са със затворен цикъл означава, че използват един и същи въздух за работа на аспирация. Обикновено такива аспирации имат нужда от допълнителни съоръжения като циклони и въздуховоди, които да отведат леката фракция. В случая освен елиминирането им и фактически намаляване на първоначалната инвестиция, също така се намалява и консумацията на електроенергия, предоставя се възможност за климатизиране на помещението и се намалява запрашеността на работната среда.

Калоян Радулов,

проджект мениджър,„Елика”, Силистра