Във Филиал Силистра на Русенския университет се проведе онлайн тържествено събрание по повод   24 май


Днес се проведе онлайн тържествено събрание във Филиал Силистра по повод 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, съобщиха от пресцентръра на Русенския университет.

По традиция, започнала през 2005 година, бяха връчени награди за студент, отличник на випуска и студентка-майка, с най-висок успех. Ежегодните награди се връчват от кмета на община Силистра и областния управител на област Силистра.

Наградата за отличник на випуск 2020 г. получи абсолвентката Мая Георгиева, специалност „Педагогика на обучението по български език и чужд език“. Отличието беше обявено от г-жа Мария Недялкова, заместник-кмет „Хуманитарни дейности“, от името на кмета на община Силистра д-р Юлиян Найденов.

Студентката-майка с отличен успех, беше оповестена от областния управител на област Силистра г-н Ивелин Статев. Това е Вяра Жекова. Тя също е студентка по специалността „Педагогика на обучението по български език и чужд език“.

Онлайн тържеството започна с приветствие от ректора на Русенския университет чл.-кор. проф. д.т.н. Христо Белоев.  Той поздрави всички участници с настъпващия празник – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Той припомни, че това е най-духовния, най- светлия и най-нашия празник. Проф. Белоев обяви, че филиалът и неговата насоченост към педагогическото обучение, ще бъдат особено важни при преобразуването на Тараклийския държавен университет „Григорий Цамблак“ в  Р Молдова във филиал на Русенския университет. Това предстои в най-кратки срокове, съобщи ректорът, след дискусия вчера с Министерството на образованието и науката.

Областният управител на област Силистра г-н Ивелин Статев също поздрави гостите. Той изрази своята най-искрена благодарност към всички преподаватели, които в този тежък за страната период влагат всичките си усилия и ентусиазъм за обучението на бъдещото поколение на България.

Тържеството продължи с излъчването на откъс от филма „130 години педагогическо образование в Силистра“, създаден по повод на 130 години от началото на педагогическото образование в град Силистра. Премиерата на целия филм ще се състои на 16 октомври 2020 година. Това е втората голяма годишнина за Филиал Силистра, която се чества през 2020 година, заедно със 75-годишния юбилей на Русенския университет.