Всяка година продажбите на нова земеделска техника нарастват с до 8%


Всяка година продажбите на нова техника нарастват с до 8%, което е показател за създаване на модерно земеделие в страната. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева при официалното откриване на есенното изложение на БАТА АГРО в град Стара Загора. От 2011 до 2015 г. включително, всяка година българските земеделски стопани се оборудват с нова техника. „Очакваме благодарение и на новия прием по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанствата“ от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г., през тази година продажбите на нова техника да продължат да нарастват“ допълни Танева. Близо 75 000 колесни трактора са регистрирани към края на 2015 г., като 20 % от тях са на възраст до 10 години, а около 10% са на възраст до 5 г. При зърнокомбайните 25% от всички регистрирани към края на годината 11 5000 са на възраст до 10 години, а 10% са на възраст до 5 години.

Независимо от трудностите, с всяка изминала година се увеличават обработваемите площи и  обемите на всички подсектори в земеделието в България.

На официалното откриване на изложението присъстваха и заместник-министърът на земеделието и храните Свилен Костов, кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров и британският посланик  Ема Хопкинс.

МЗХ