Всичко за хранително-вкусовия и ритейл секторите от 6 до 9 ноември в Интер Експо Център


Над 550 участници от три контитента, безпрецедентни  условия за бизнес и още много  предлагат МЕСОМАНИЯ, СВЕТЪТ НА МЛЯКОТО, БУЛПЕК, САЛОН НА ВИНОТО, ИНТЕРФУД & ДРИНК и #RETAIL SHOW 

Иновации, създаване на бизнес контакти, възможности за навлизане на нови пазари и изграждане на бъдещите тенденции. Всичко това ще ни представят изложенията, посветени на хранително-вкусовия и ритейл сектора, които от вчера отвариха врати в Интер Експо Център – МЕСОМАНИЯ, СВЕТЪТ НА МЛЯКОТО, БУЛПЕК, САЛОН НА ВИНОТО, ИНТЕРФУД & ДРИНК и #RETAIL SHOW.

Шестте мегафорума ще продължат до 9 ноември. Безпрецедентно за страната ни, те събират под един покрив над 550 изложители от няколко континента. В продължение на четири дни изложенията заемат целия изложбен и конгресен капацитет на Интер Експо Център.

Министър Десислава Танева: България има прекрасна храна и производители

В церемонията по официалното откриване участие взе земеделският министър Десислава Танева. „.Тези международни изложения се превърнаха в едни от най-авторитетните в Югоизточна Европа“, отчете тя. Подчертавайки, че за 2018 г. България е отчела ръст в производството на месо, яйца и млечни продукти, министърът изрази задоволството си, че откриващите се изложения дават възможност българските компании да откриват чуждестранни и международни партньори. „България има прекрасна храна и прекрасни производители“, каза тя в словото си.

Освен изключителния интерес от чуждестранните участници и посетители и значението за бранша, управителят на Интер Експо Център Ивайло Иванов отчете развитието на изложенията. „От тази година имаме нови формати. За първи път се провежда и #RETAIL SHOW – изложението, посветено на бързооборотните стоки“, каза той. Форумът  е първият по рода си както в България, така и на Балканите. Ивайло Иванов постави като акцент и на новата платформа за събития „Сетива без граници“ и благодари на дългогодишните партньори и съорганизатори на изложенията.

Високи критерии

В събитието се включиха и посланиците на САЩ и Италия –Херо Мустафа и Стефано Балди, Атанас Урджанов (предс. на УС на Асоциацията на месопреработвателите ), Димитър Зоров (предс. на УС на Асоциацията на млекопреработвателите), Мариана Кукушева (предс.на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите), Стойко Кировски (предс. на УС на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци), Албена Симеонова (предс.на Българска асоциация биопродукти).

„Американската кухня е толкова разнообразна, колкото са и американците“, отбеляза в изказването си Херо Мустафа.  Определяйки като „първокачествени“ изложените храни, тя  информира, че много американски компании гледат към България. „Надяваме се, че с това изложение все повече хора ще се запознават с уникалните предложения от САЩ. Хубавите храни и хубавите напитки обединяват хората“, каза тя.

За големия интерес към българските продукти говори и посланикът на Италия у нас – Стефано Балди. „Има голям интерес да бъдат представени нови храни и продукти от страна на италиански компании.“

„При нас хлебарите голямата инициатива е от „Зрънце до хляба“, каза Мариана Кукушева, председател на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. Тя пожела на бранша високи критерии. Нови бизнес партньори на традиционните изложения пожела омбудсманът Диана Ковачева, която изрази задоволството си от успешно реализираните с бранша инициативи.

През тази година с колективни участия се включват САЩ, Италия, Русия, Сърбия и Ливан. Индивидуални изложители са фирми от Австрия, Турция, Гърция, Холандия, Финландия, Полша, Румъния, Армения, Унгария.

Съпътстваща програма – както никога досега

Разнообразна както никога досега. Такава е съпъстващата програма на изложенията през тази година. Организаторите стартират новата платформа за събития „Сетива без граници“ ще провокира със семинари, демонстрации и дегустации. В рамките ѝ над 5 тона шоколад вече очакват ценителите на добрия вкус. Бижута от шоколад ще сътворят блогъри, влогъри и журналисти – под ръководството на шеф Павел Павлов. За четвърта поредна година ще се проведе Български бариста шампионат, а за втора – Лате арт шампионат. Погледите вече привлече Международният пица шампионат. Най-качествените и оригинални продукти ще бъдат отличени от конкурса „Златен медал с диплом“; ще се проведе и Националният конкурс за най-добра опаковка „Приз Пак“.

Към професионалистите е насочен специализираният семинар „Интериорен дизайн и потребителско поведение в магазина“.

От 6 до 8 ноември вратите на Интер Експо Център са  бъдат отворени за посетители между 09.30 до 18.30 часа, а в събота, 9 ноември – от 09.30 до 16.00 часа.