Висше образование по механизация


Катедра „Земеделска техника” в държавната политехника

През 1945 г. се открива Софийската държавна политехника, а от 1947 г. се обособява специалността „Земеделска техника”. Организатор на обучението по тази специалност е проф. инж. Борис Илиев, който работи в Политехниката по съвместителство. Студентите по тази специалност изучават следните дисциплини с преподаватели: Земеделски машини – проф. инж. Борис  Илиев; Механизация на селското стопанство -Атанас Калоянов; Организация на ремонта в Машинно-тракторните станции – инж.Емил Данков.

От 1952 г. изучаваните дисциплини са следните: Ремонт на машинно-тракторния парк -инж. Емил Данков; Експлоатация на машинно-тракторния парк – доц. Иван Кисельов (от Московския Институт по механизация и електрификация на селското стопанство).

Специалността „Земеделска техника” става катедра „Земеделска техника”, която съществува до 1953 г. Тогава се премества във факултета по механизация и електрификация на селското стопанство към Селскостопанска академия, София, който е открит по инициатива на проф. инж. Борис Илиев. Студентите се обучават по следните дисциплини с преподаватели: Земеделие и растениевъдство – доц. П. Боянов; Животновъдство – доц. Здравко Гунчев; Теория, конструкция и разчет на селскостопански машини  – проф. инж. Борис Илиев и асистент инж. Иван Неделчев; Експлоатация на машинно-тракторния парк – доц. Иван Кисельов; Ремонт на машинно-тракторния парк – доц. Емил Данков; Икономика и организация на селскостопанските предприятия – доц. Здравко Гунчев.

От учебната 1953-1954 г. започва обучението във факултет по механизация и електрификация на селското стопанство в Селскостопанска академия на новоприети студенти за първи курс, а за втори и трети курс се премесват част от студентите от Политехниката. Така започва обучение на инженери по земеделска техника на две места – в Политехниката и в Селскостопанска Академия. Първите се подготвят за конструктори, а вторите – за ремонт и експлоатация на земеделски машини. За щастие, това продължава само две години.

доц. д-р инж. Тодор Хаджиев