Високоефективна прибираща техника от Ростселмаш


Антон Малихин, директор продажби за Европа, Ростсельмаш, пред вестник „Земеделска техника”

–  Завод Ростсельмаш, Русия има богата история. Той е създаден през 1929 г. и скоро през следващата 2019 година ще чества 90 години. За това време компанията разви различни производства и се наложи като производител на земеделска техника. Особено сега фирмата има много конкуренти – производители на различни марки зърноприбиращи машини, но нашият бранд е известен. Опитът и иновациите ни в производството са достатъчни, за да конкурираме другите производители. Технологичните и техническите средства, които предлага Ростсельмаш, дават на потребителите техника, която осигурява висока ефективност на прибирането, без загуби, при особено високо качество на зърното, без повреждане. Много добро и интересно е обслужването на клиентите. Предлагат се икономически и технически решения за постигане на минимални разходи при жътвата. Спрямо другите конкурентни машини, интересни са предлаганите икономически ефективни решения за обезпечения срещу загубите.

Сега ние предлагаме 24 типа земеделска техника със 156 модификации. Произвеждаме зърнокомбайни с мощност от 300 до 650 к. с. за всички сегменти на зърнопроизводството. Може да удовлетворим  потребностите на всички земеделски производители, независимо от размера на стопанствата им. От зърноприбиращата техника имаме нови комбайни NOVA, VECTOR 425, ACROS 595, RSM 161, TORUM 765. За животновъдството предлагаме нови фуражоприбиращи комбайни F 1300, F 2450, F 2550, F 2650. Посочените сегменти на машините са подходящи за България и в частност за Европа.

През 2017 г. компанията участва на изложението в Хановер само с нови съвременни машини. Например,  представихме зърнокомбайн NOVA с мощност 175 к. с., предназначен за малки стопанства. Това е една съвременна и ефективна машина с добри ценови показатели за своя клас с ново поколение технически опции.  Машина, която е високоефективна и изпълнява технологичните потребности на производството. На Агритехника представихме също и фуражокомбайни. Машината F 1300 е  с мощност 330 к. с. и е без аналог в света. Новият комбайн е от висок клас и има голям интерес към него.

Сега работим за целия сектор земеделие, машини както за едрите  фермери, така и за  дребните стопани, в зависимост от техните потребности. Например, зърнокомбайнът RSM 161, който е особено актуален за България, има  високоефективна очистваща система, а прибиращият процес автоматично се регулира по време на движение на машината. Комбайнът копира терена и може да работи на наклони без загуби.

Друг въпрос, който считаме за особено важен, е сервизът. Заедно с нашия партньор Оптиком отделяме голямо внимание на висококачествения сервиз и обезпечаването на машините с оригинални резервни части.

Не всички земеделски стопани могат да заплатят нужните средства за нови машини. Затова си сътрудничим с различни банки за приемливи предложения на условия за кредит, като 5-годишно изплащане и пренебрежимо ниски лихви,  за да могат земеделските производители да се снабдят с нужната техника.

Фирмата работи също по продажбата на машини втора употреба. Вземат се  старите машини от клиента и му се доставят нови. След това комбайните се ремонтират, като се използват оригинални резервни части. Това се извършва в нашите сервизи. Ремонтираните машини се предлагат за втора употреба. Те са по-евтини, но са качествени, защото се ремонтират в оригинален сервиз.

Тази година започнахме сътрудничество с компания Оптиком. Тя е нашият официален представител за България. Удовлетворени сме от съвместната ни дейност. За този кратък период отчитаме добра съвместна работа, резултатите от продажбите са положителни. Тази година имаме увеличение на продажбите – около 10% от пазара с тенденция за увеличаване, а преди постигахме около 5-6%.

Радваме се, че нашият представител за България е спечелил отличия с наши машини в българския конкурс „Принос в механизацията на земеделието” през 2017 г. Тази година с удоволствие ще предоставим за участие зърнокомбайни, които бяха отличени в Хановер, и сега се предлагат на българския пазар от Оптиком.

доц. д-р инж. Милка Бобева