Вестник „Земеделска техника“


Вестник „Земеделска техника” е създаден в Научно-изследователския институт по механизация на селското стопанство (НИМЕСС), сега отдел „Механизация и хидромелиорации” към Института по почвознание, агротехнологии и защита на растенията (ИПАЗР) „Никола Пушкаров”. През този период в списването участва безвъзмездно, но мотивирано целият научен потенциал на Института. През 1992 г. вестникът се оформя детайлно. Мотото му е: „Ваша­та връзка с про­греса в земеделие­то” и то се спазва през целия му период на излизане. Броевете започват да съдържат все повече информация за стратегии, технологии и за тяхното осъществяване с иновативни машини и изданието се формя като специализиран вестник за земеделието, с акцент механизация. Това доказва, че още с първите си стъпки вестник “Земеделска техника” има ясни насоченост и концепция, които се спазват и до днес.

Още в далеч­ното начало вестник “Земеделска техника” се обособи като пра­воприемник и продължител на идеята на вестник „Ора­ло” (1894 г.), че без машини няма как да има съвременно земеделие. Техниката реа­лизира технологиите, тя е двигателят, но за ефективно производство са нужни и подготвени, знаещи и може­щи кадри.

Изданието работи със средните и висшите учебни заведения, които под­готвят професионалистите в земеделието на утрешния ден. Сътрудничи си със Сел­скостопанска академия и на­учните институти, създаващи нови технологии и сортове, с машиностроители и търговци на земеделска техника, с фирми за се­мена, препарати, торове, със земеделски асоциации, с Ми­нистерство на земеделието, храните и горите и негови­те подразделения, с всички радетели за механизирано ефективно земеделие.

Вестникът е тематичен, отразява всички значими събития в агросектора в страната. Той има печатно и електронно издание. Пе­чатното се разпространява чрез абонамент, свободно на мероприятия, в институции, учебни и научни заведения, областни земеделски служ­би, земеделски производи­тели и други, а дигиталният вариант се изпраща на електронни адреси в страната, също може да се изтегли от електронната страница, да се прочете и разпечата. Сайтът www.zemedelskatehnika.com еже­дневно включва нова инфор­мация – по-важни събития в агросектора, има раздели за новини, излезли броеве вестник „Зе­меделска техника”, участници в Отличието „Принос в меха­низацията на земеделието” и др. Тематичните бро­еве на в. „Земеделска техни­ка” и електронната страница взаимно се допълват и така читателите получават точна, разнообраз­на и пълна информация.

Вестник „Земеделска техника” е единственото земеделско издание за агротехнологии и механизация в страната. На 1 декември 2020 година изданието започна своята 30-годишнина. Мисията на изданието е „Единение на образование, наука, бизнес и иновации за ефективно земеделие в България”. В изпълнение на тази идея през 2014 г. в. „Зе­меделска техника” заедно с Министерството на зе­меделието, храните и горите, Селскостопанска академия, Русенски университет „Ангел Кънчев”, Аграрен универси­тет – Пловдив и НТС по ма­шиностроене, по случай 120 години периодичен печат за земеделска техника, поста­виха началото на Отличието „Принос в механизацията на земеделието”. Вече седма по­редна година биват отличени фирми, предлагащи техника и земеделски произ­водители ефективно използ­ващи иновативни машини. Събитието се обособи като Празник на механизацията.

Вестник „Земеделска техника” е отворен за все­ки, който работи за иновативно проспериращо земеделие. Бъдете наши съмишленици и подкрепе­те инициативата „Единение на образование, наука, бизнес”.

Доц. д-р инж. Милка Бобева