Вестник Земеделска техника бр.7


Вестник Земеделска техника бр.7
Изтегли вестник Земеделска техника бр.7

Темите на брой седми /651/ 2017 г. на в. „Земеделска техника“ са „Земеделие” и „Иновации в земеделието”. Броят е с акценти иновации, пролетни мероприятия в земеделието и четвърти национален фестивал „Семе българско”.
В рубриката – „Иновации в земеделието 2017 г.” в категория „Семена”, са представени пшеница сорт „Гинра” и сусам сорт „Невена” на Института по растителни и генетични култури „Константин Малков”, Садово. Сорт „Гинра” е спечелил конкурса за иновации на Агра 2017 в категорията „Сортови семена и посадъчен материал”, а сорт „Невена” е отличен в раздела „Научни постижения”.
Поместен е материал за фестивала „Семе българско”, който ще се проведе в Севлиево от 7 до 9 април. Мотото на събитието е „За земята, семената и децата на България”. В рамките на фестивала ще се проведе конференция, посветена на развитието на агропредприемачеството, ще се представят добри практики и иновации.
Има информация за предлаганите течни микроторове за листно подхранване на фирма „Буралл”. Изяснено е тяхното приложение, съдържание, начин на действие и в каква опаковка се предлагат.
Материалът на доц. Ангел Трифонов от Аграрния университет е за сеялките за точна сеитба. Този тип сеялки са предназначени за сеитба на окопни култури като царевица, слънчоглед, фасул, соя и други, но с тях може да се извърши сеитба и на някои зеленчукови култури.
Универсал-НВГ представя течни торове и дюзи за тях. Изяснено е защо смесването на течни торове с пестициди, хранителни вещества и регулатори на растежа е полезно; представен е най-полулярният течен тор UAN и неговият състав; представени са дюзите за течен тор на фирмата Lechler и други техни продукти.
Албена Симеонова, председател на Българска асоциация биопродукти, представя дейността на асоциацията, нейните проекти, историята на създаването ѝ и др.
Експерти от Националната служба за съвети в земеделието обобщават дейността на службата пред вестник „Земеделска техника”. Любомир Маринов, изпълнителен директор и Иванка Тодорова, главен секретар на НССЗ, акцентират на ролята на иновациите в земеделското производство и превръщането им в приоритет на европейско ниво. Димитър Ванев, главен директор на главна дирекция „Съвети в земеделието и аналитична лаборатория” обърна внимание на обученията, които НССЗ провежда за съветници и фермери.
Публикувани са сортове картофи, предлагани от Института по зеленчукови култури „Марица”, които са подходящи за нашите условия и са търсени на пазара.
Поместен е интересен материал за Пеньо Атанасов, строител на паметника на връх Шипка, който не се предава въпреки лошите метереологични условия по време на работата и отказалите се негови другари. Рубриката „Памет българска” ни напомня такива велики българи, посветили живота и труда си за постигането на големи дела.
В рубриката „Земеделски пазар“ се предлагат земеделски машини втора употреба с техните цени, има малки обяви.
Рекламите са за машини, торове, предстоящи събития, цялостно комплексно обслужване на фирми и др.