Вестник Земеделска техника бр.6


Вестник Земеделска техника бр.6
Изтегли вестник Земеделска техника бр.6

Темите на брой шести /650/ 2017 г. на в. „Земеделска техника“ са „Земеделие” и Седмица на гората. Броят е с акценти иновации, пролетни мероприятия в земеделието и Седмица на гората.
В разширената рубрика – „Иновации в земеделието 2017 г.” участниците са в категории „Технологии” и „Машини”, като се представени биологично производство на малини от сортовете „Люлин” и „Виламет” и гроздокомбайн Pellenc Optimum, получили награди на Агра 2017.
Има информация за Седмицата на гората, чието мото тази година е „Гората е живот”. Честванията ще започнат на 31 март с поднасяне на венци и цветя в памет на загиналите лесовъди пред мемориала на Лесотехническия университет и ще завършват на 7 април със залесяване площите на Държавното ловно стопанство „Витошко” – Студена.
Варекс представя Seppi M – специалистът по мулчиране. Има информация за продуктовата палитра, съдържаща различни гами прикачна техника – класически мулчери за среднотежки натоварвания, мулчери за тежки приложения, мулчери за почистване на терени от трева и храсти край пътища.
Текстът на фирма „Златекс” е за колесни трактори Valtra – новата А4 серия. Тя се произвежда едновременно във Франция и Бразилия и включва 7 модела с 3 различни шасита.
Представени са течните микроторове „Буралл” за листно подхранване. Те предотвратяват възникване на хлороза, умора на почвата, стреса след обработка с хербициди и недостига на сяра.
Има информация за иновативна технология за биопроизводство на малини от сортовете „Виламет” и „Люлин”. Тя се разработва за първи път в България от Института по земеделие в Кюстендил. Обяснени са нивата на торене, ключовите болести, методите и средствата за контрол на вредителите при малиновите насадения.
Материалът на Агримат е за технологията No-Till. Това е технология с нулева обработка на почвата или директна сеитба, на която земеделци от цял свят се доверяват. С нея се възстановява порьозността, подобрява се почвената структура, поддържа се микробиологичния живот в почвата и др.
Фирма „Ай Джи Нет” представя дейността си – изграждане на конструкции против градушка, дъжд, както и засенчващи мрежи за летните месеци. Компанията работи с мрежи, произведени от италианската фирма Retficio Radanо, като тази година предлагат най-добрата мрежа, използвана досега – EtiNet.
Публикувана е информация за златния медал на иновативния гроздокомбайн Pellenc Optimum на фирма „Римекс Технолоджийс”, спечелен по време на специализираните изложения Винария и Агра 2017 в Пловдив. Отличието на журито е за системата му Selectiv process 2 за автоматично почистване и сортиране на грозде в раздел „Машини и технологии за производство на вина и спиртни напитки”.
Отразено е предоставянето на земеделски машини на Аграрния университет от фирма „Рапид КБ”. Поместени са двете гледни точки – текст от доц. Ангел Трифонов от Аграрния университет за събитието и интервю с Николай Цеков от фирма „Рапид КБ”.
В рубриката „Земеделски пазар“ се предлагат земеделски машини втора употреба с техните цени, има малки обяви.
Бизнес информацията представя нормативните актове за земеделието от януари до март 2017 г.
Рекламите са за машини, торове, предстоящи събития, цялостно комплексно обслужване на фирми и др.