Вестник Земеделска техника бр.5


Вестник Земеделска техника бр.5
Изтегли вестник Земеделска техника бр.5

Темите на брой пети /649/ 2017 г. на в. „Земеделска техника“ са земеделие и иновации. Броят е с акценти иновации, пролетни мероприятия в земеделието, изложения „Природа, лов и риболов”, „Цветна пролет” и акцент фирма.
Вестник „Земеделска техника” открива разширената си рубрика – „Иновации в земеделието 2017 г.” Тя има 5 категории и обхваща целия производствен цикъл – технологии, семена, торове, препарати, машини. В нея могат да участват всички – създатели, вносители на продукта, като основното изискване е той да се намира на земеделския пазар в България през настоящата година. Рубриката започва с категории „Семена” и „Машини”, като се представени царевични хибриди от продуктовата линия P0023, P0216, P9903, P9486, P9241 и P9911 и колесен трактор Massey Ferguson MF 6718 S.
Представена е фирма „Пионер семена” и царевичните хибриди, спечелили награда за иновации на Агра 2017. Голямата награда в раздел „Сортови семена и посадъчен материал” е присъдена на хибридите от Optimum AQUAmax продуктовата линия.
В рубриката „Кой кой е в земеделието” се представя научната кариера на проф. д-р Бистра Димитрова-Атанасова, която от 2008 година до днес е директор на Института по декоративни растения в София. Екипът на вестник „Земеделска техника” я поздравява по случай юбилея ѝ.
Публикуван е материал за Института по декоративни растения, единственото научно звено в България, специализирано в областта на цветарството. Представени са основните научни направления, проекти и акцентите на научно-изследователската работа.
Асистент Росен Соколов от ИДР в публикация дава съвети за декоративното градинарство през пролетта. Посочени са най-подходящите периоди за отглеждане на разсад, за първа обработка на почвата, премахване на плевели и други дейности.
Поместен е текст за природен парк „Витоша”, най-старият парк на Балканите. На територията на парка са установени над 1800 растителни вида, половината от висшата флора на България. Разнообразна е и фауната, срещат се различни видове безгръбначни, риби, земноводни, влечуги, птици и др. В края на XIX век тук се заражда организираният туризъм в България. В парка се създават все по-добри условия за развитие на туризма.
Материалът на фирма „Амитица” е за борбата с неприятелите при царевицата и слънчогледа. Представени са високоефективни методи за справяне с тях чрез третиране на семената с комбиниране на 2 продукта – Натуралис и Екопроп. Обявени са дозите на приложение.
„Свилоза”, единственият производител в България на сулфатна избелена целулоза и продукти от нея, предлага почвени подобрители за неутрализиране на кисели почви – ПН-98 и ПП-76. Обяснен е съставът им, за какво се използват, как действат.
Текстът на Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Н. Й. Вапцаров”, гр. Чепеларе, представя 55-годишната история на училището в подготовката н кадри в земеделието и над 15 години обучение на специалисти в областта на горското стопанство. От няколко години гимназията предлага и обучение по туризъм.
Рубриката „Отблясък от събитието” е посветена на 13-тото издание на международните изложения и конференции EE и BE (енергийна ефективност и възобновяема енергия), Smart Cities (интелигентни градове) и Save the Planet (управление на отпадъци и рециклиране), организирани от Виа експо. Изложители от 13 държави демонстрират своите продукти в рамките на тридневната изложба.
В рубриката „Земеделски пазар“ се предлагат земеделски машини втора употреба с техните цени, има малки обяви.
Рекламите са за машини, институти, ловни стопанства, предстоящи събития, цялостно комплексно обслужване на фирми и др.