Вестник Земеделска техника бр. 4


Вестник Земеделска техника бр. 4

Изтегли вестник Земеделска техника бр. 4

Темите на брой четвърти /648/ 2017 г. на в. „Земеделска техника“ са Международна селскостопанска изложба Агра 2017. Броят е с акценти всичко за земеделието, образование, наука и бизнес.
Поместено е интервю с проф. Христо Бозуков, служебен министър на земеделието и храните. Пред в. „Земеделска техника” той споделя мнението си за значението на науката; връзката ѝ с бизнеса; състоянието на тютюнопроизводството в България; защо няма алтернативни култури на тютюна; каква е степента на механизация в тази област; какви са използваните сортове тютюн в страната; важната роля на ИТТИ за потребителите и др.
Има интервю и с проф. Паномир Ценов, директор на Опитната станция по бубарство и земеделие, която разполага с най-големия генофонд в ЕС и е най-големият производител на бубено семе. Създадената през 1896 г. станция е водеща в Европа и в света по отношения селекцията и технологиите за отглеждане на копринената буба и черницата. Търсен партньор е за многостранно международно сътрудничество, работи съвместно с научни институти от Индия, Китай, Румения, Италия, Япония и други страни.
Публикувано е интервю с проф. дсн Светослав Бобев от Аграрния университет. Акценти в него са сътрудничеството между наука, земеделско производство и бизнес. Проф. Бобев споделя впечатленията си от младите хора, които учат в Аграрния университет. Според него образователната система има нужда от промяна – да се обръща внимание на фактора „реализация на кадрите”, да се обучават по-малко студенти, но качествено и др. Преподавателят смята, че добрата култура на земеделие е важна за борбата с вредителите, както и с използването на комплексни мерки. Механизацията също играе важна роля.
Свързан с науката е и един интересен текст за създаването на думата „учен”. Разказано е за Мери Самървил, шотландска писателка и енциклопедистка, която учи сама във време, в което учените са предимно мъже. Мери е била не само математик, астроном, физик, а и един интелектуално надарен човек. Според Ууел точно това е значението на думата „учен”.
Аграрният университет представя кандидатстудентската си кампания за новата учебна година. Висшето учебно заведение си сътрудничи с водещи немски фирми, за да запознае студентите с най-новата селскостопанска техника и разработени технологии.
Текстът на Аквамат 2000 е за ефективен контрол на плевелите с пръскачки „Манкар”. Те имат голям обхват на приложение – контрол на плевелите с хербициди без вода, третиране с гореща вода или с био-хербициди.
Представен е нов сорт домати „Розово сърце” на Института по зеленчукови култури „Марица” заедно с неговите характеристики.
В рубриката „Земеделски пазар“ се предлагат земеделски машини втора употреба с техните цени, има малки обяви.
Рекламите са за машини, торове, предстоящи събития, цялостно комплексно обслужване на фирми и др.