Вестник Земеделска техника бр. 20


Изтегли Вестник Земеделска техника бр. 20

Вестник Земеделска техника бр. 20

Темите на брой двадесети /614/ 2015 г. на в. „Земеделска техника“ са образование, наука и земеделска техника.
В рубриката Отличие „Принос в механизацията на земеделието” са представени машините, които участват в конкурса. Има данни и снимки на машините.
Формулярите за участие по трите направления „Български производител на земеделска техника”, „Иновации”, „Механизация в земеделското производство” могат да се изтеглят от сайта www.zemedelskatehnika.com.
В броя е поместена статия за терминологичен четириезиков речник по земеделска техника и свързаните с нея области (на български, немски, английски и руски), чийто отговорен редактор е проф. инж. Чавдар Петков. Речникът съдържа над 10 000 точни, научно обяснени в статии, систематизирани термини от областта на земеделската техника. Изданието се състои от 2 части: тълкувателна и част с указатели (индекси).
Има публикуван материал за историята на земеделската наука в България. Тя води началото си от опитните полета при земеделските училища. Инициатори за създаването ѝ са агрономи, ветеринарни лекари и др. специалисти. Проследената е хронологията на развитие. Преди 54 години се поставя началото на обединена аграрна наука в България.
В броя има статия за международната конференция на проекта „Хляб на мира” 2015, чийто домакин тази година бе Полша. Водещата българската делегация бяха председателят на НАЗ – Румяна Ангелова и зам. председателят Мариела Йорданова, чието стопанство осигури реколтата от ръж на нашата страна. България ще приеме чуждестранните гости от партньорските организации през 2017 г.
Има материали за отчетения проект по ОПАК на Контролно-техническата инспекция.
Поместена е статия за Златния медал, който спечели SULKY на Agritechnika 2015 за управление на торенето в реално време през интернет.
Публикувана е статия за новата Т – серия на Valtra, която бе избрана за машина на годината в клас 180-280 к.с. на изложението SIMA 2015.
В рубриката „Земеделска техника” има статия за автоматизация на доилния процес в говедовъдните ферми от доц. д-р инж. Ангел Трифонов, ръководител на катедра „Механизация на земеделието” – АУ, Пловдив.
Публикувано е предложение от доц. д-р инж. Тодор Хаджиев земеделската земя да участва в разпределението на печалбата. Доцентът е на мнение, че земеделската земя трябва да включи с цената си в Дълготрайните материални активи на търговското дружество или земеделското сдружение, за да носи дивидент наравно с дяловия капитал.
Поместен е материал от Петя Костадинова за прошката.
В рубриката „Земеделски пазар“ се предлагат нови и втора употреба земеделски машини с техните цени.
Дадени са цени на продукти към 07. 10. 2015 г.
Включени са малки обяви за продаване на машини, резервни части, парцел и др.
Рекламите са за институти, машини, семена, цялостно комплексно обслужване на фирми и др.
Екипът на в. „Земеделска техника” изказва съболезнованията си за кончината на ст. н. с. инж. Ганчо Христов.