Вестник Земеделска техника бр. 20


Вестник Земеделска техника бр. 20

Изтегли

 

Темите на брой двадесети /714/ 2019 г. на вестник „Земеделска техника“  са „Дни на плодородието”, „Екология” и „Иновации”. Те са свързани със събитията: Шести фестивал на ореха в с. Голямо Дряново, XVII-ти Празник на смилянския фасул в с. Смилен, Празници на картофа в Клисура и Велинград, Научна сесия с международно участие „Екология и агротехнологии – фундаментална наука и практическа реализация” в София и Шесто издание на Отличието „Принос в механизацията на земеделието”.

В Отличието „Принос в механизацията на земеделието” 2019 в направление 1 „Български производител на земеделска техника” участникът се включва с метеостанция и мобилно приложение Meteobot, а по направление 3 „Механизация в земеделското производство” е включен Агрозлатекс.

За участие в конкурса се попълват формуляри – за български производител и за вносител на земеделска техника и за земеделски производител.

Шестият фестивал на ореха в с. Голямо Дряново ще се проведе на 19 октомври. Целта на събитието е да популяризира ореха като полезна култура за отглеждане, а стопаните ще представят своя продукция от орехи, лешници и други черупкови плодове. Ще има изложени и ръчноизработени изделия от различни материали.

XVII-тият празник на смилянския фасул ще се състои на 19 октомври в с. Смилен. Празникът ще бъде открит със залп на фасулено топче и ще се проведат няколко конкурса – за най-атрактивно аранжиран щанд, за пано, изработено от смилянски боб, за най-оригинално ястие от фасул и др.

Два празника на картофа ще се проведат на една си съща дата – 19 октомври в Клисура и във Велинград. В Клисура няма семейство, което да не отглежда този зеленчук, а празникът, на който гостите се посрещат с варен картоф, ще се проведе за 33-и път. Ще има различни конкурси и изложби на картофи. Във Велинград Празникът на картофа ще бъде възобновен и на 19 октомври ще се проведе отново. Ще има много ястия от картофи, този традиционен поминък за Родопите.

Научната сесия с международно участие „Екология и агротехнологии – фундаментална наука и практическа реализация” ще се проведе на 10 и 11 октомври в София. На нея ще се представят резултати от текущи и завършващи научни изследвания в направленията почвознание, механизация, хидромелиорации и растителна защита.

Интерагри България акцентира на новите комбайни New Holland CR IntelliSense. Обърнато е внимание на системата IntelliSense, която увеличава производителността на машината. Посочени са и други характеристики на комбайна. Той е сребърен медалист в категорията „Иновации” на Агритехника 2017. Има информация и за предсезонната кампания на Интерагри.

Фирма „Златекс” представя иновациите при големите трактори на Fendt. Сред тях са повече безопасност чрез огледала, осветление и аварийни светлини, подобрен звук, залагайки на нов информационно-развлекателен пакет, различни регулации на изгорелите газове и нов джойстик с повече опции. Така екплоатационните възможности се разширяват.

Листното подхранване на растенията е важна част от модерното земеделие, а B & B Agro предлага иновативни продукти за него. Техните органични торове са доказали своята ефективност сред земеделски производители. Те са разработени с грижа за околната среда и осигуряват на посевите качествени хранителни вещества.

AbBlue е течен реагент, използван за пречистване на изгорели газове на дизелови двигатели и може да предотврати неизправността при автомобилите. Екофол АД, като производител и водещ доставчик на добавката, е ангажиран с разясняването на правилното ѝ използване при двигатели, снабдени със SRC система.

В рубриката „Среща с бъдещето” е поместено интервю с Калина Милкова, студентка в Оксфорския университет. Тя разказва за европейските училища в Брюксел, защо се е насочила към археология, какви са впечатленията ѝ от Оксфордския университет и накъде смята да продължи след завършване на бакалавъра си. Един от стимулите на Калина е да докаже, че България има място сред европейската култура заради своите изключителни история и археология.

В рубриката „Земеделски пазар“ се предлагат български семена за есенна сеитба, земеделски машини втора употреба, има малки обяви.

Рекламите са за машини, торове, цялостно комплексно обслужване на фирми и др.

Целият брой на вестник „Земеделска техника” може да бъде прочетен и изтеглен на http://zemedelskatehnika.com/.