Вестник Земеделска техника бр. 17


Вестник Земеделска техника бр. 17

Изтегли

 

Темите на брой седемнадесети /686/ 2018 г. на в. „Земеделска техника“ са Иновации, Международно изложение „Селското стопанство и всичко за него”, земеделието в региона на област Добрич, Земеделско образование.

Публикувани са машини, които ще се включат в Отличието „Принос в механизацията на земеделието” тази година. Формулярите за участие отново са обособени в 3 основни направления с подкатегории в зависимост от особеностите на земеделието. Награждаването ще бъде на 4 декември.

XXVI Международно изложение „Селското стопанство и всичко за него” ще се проведе в Добрич от 28 до 31 август на СК „Простор”. Традиционно, на него ще може да се види техника за селското стопанство, животновъдството, торове, препарати и др.

По темата „Земеделие по региони” е разгледано състоянието на сектора в област Добрич. По данни на Областна дирекция „Земеделие” в града в областта се обработва площ от около 4 719 кв.м,а обработваемите земи са около 344 558,3 хектара. Посочен е броят на регистрираната техника и с колко се е понижил добивът на най-отглежданите култури в района, в сравнение с миналата година заради лошите климатични условия.

Има поместен материал за Професионалната гимназия по аграрно стопанство в Добрич. Тя е първото земеделско училище в Добруджа и е създадена през 1906 г. Към момента в нея се обучават над 200 ученици. Гимназията разполага с обновена земеделска техника за провеждане на практически обучения.

В страната ни се въвеждат нови култури. Една от тях е трикалето, на което е посветен материалът на Добруджанския земеделски институт. Това е първото създадено от човека културно растение, което обединява полезните качества на пшеницата и ръжта. Подробно са разгледани сортовете „Колорит” и „Атила”.

Фирма „Биоса” предлага на фермерите за кампанията по прибиране на реколтата двойния си въздушно-ситов сепаратор. Той е предназначен за почистване на семена, зърнени култури, нахут, пшеница, слънчоглед, боб, леща, рапица и др. Биоса предлага и други машини за първоначално грубо почистване, както и такива, гарантиращи 100% чистота на крайния продукт.

Поместени са текстове за машини на фирма „Златекс”. Верижният трактор Fendt 900 Vario MT е подходящ за големи площи, позволява агрегатиране с широкозахватен инвентар, може да работи на най-стръмни терени и на най-трудни места за работа. Пръскачката Fendt Rogator 655 е самоходна машина за растителна защита. Благодарение на функциите си Section Control, Variable Rate Control и Vario Rate ефективността на пръскачката се увеличава значително.

Има информация за планираните приеми на подмерки през 2018 г. Посочен е техният бюджет. Публикувана е и историята на младо семейство от Айтоско, което преминава на мобилно пчеларство, възползвайки се от подмярка 6.1 „Млад фермер”. В момента отглеждат над 400 кошера и разполагат с нужната техника.

В разширената рубрика „Земеделски пазар“ се предлагат земеделски машини втора употреба с техните цени, има малки обяви.