Вестник Земеделска техника бр.16


Изтегли вестник Земеделска техника бр.16

Вестник Земеделска техника бр.16

Темите на брой шестнадесети /660/ 2017 г. на в. „Земеделска техника“ са „Всичко за земеделието” и „Земеделска техника”.
Поместени са участници по направление 3 в Отличието „Принос в механизацията на земеделието” 2017 г. Формулярите от миналата година се запазват и могат да бъдат намерени на сайта www.zemedelskatehnika.com.
Включени са материали за Добруджанския земеделски институт, представящи сортовете, с които ще участва на XXV Международно изложение „Селското стопанство и всичко за него”, което ще се проведе от 29 август до 2 септември в Добрич. Сред тях са 14 сорта обикновена пшеница, 3 сорта тритикале, 1 сорт зимен ечемик, слънчоглед и др.
Проф. Васил Николов, председател на Селскостопанска академия, изразява увереността си, че и в бъдеще ДЗИ – Генерал Тошево, ще остане сред институтите, формиращи „гръбнака” на Академията и ще бъде гордост за нея.
В интервю Георги Панчев, търговски директор във фирма „Мегатрон”, обръща внимание на целта на демонстрациите, които фирмата организира, земеделците, които ги посещават, политиката на компанията. Според Панчев тенденцията на пазара е да се търсят машини с по-големи мощности, затова демонстрациите на „Мегатрон” са насочени към този клас земеделска техника. Забелязва се прогрес в родното земеделие – земеделците започват да мислят в перспектива и търсят начин да подобрят добивите си чрез предварително закупуване на техника. „Мегатрон Академия” залага на свежи лица, обучаващи се да работят с техника. Макар тя да се организира за първа година, фирмата има желание да продължи проекта.
Поместено е интервю с Петър Наков и Ива Попова. Петър Наков разказва как е започнал да се занимава с отглеждането на коне и калифорнийски червеи, как е разширил стопанството си, с каква техника разполага, с какви проблеми се сблъсква и защо развива полезната за много хора хипотерапия. Ива Попова се занимава със социалната дейност на стопанството – председател е на Сдружение за изкуство и култура „Ортосия”, което работи с деца от ресурсен център.
Денис Дурал, занимаващ се с биологично пчеларство и отглеждане на шафран, от 6 години инвестира в пчеларството, успява да намери пазар в България за меда, но не и за шафрана. Мечтае да увеличи пчелните семейства, но най-важно според него е качеството.
Фирма „Българско машиностроене – Добрич – БМД” АД предлага инженеринг, проектиране, производство и ремонт на специализирана земеделска техника. Интересни са новите им продукти за сеитба, беритба и отглеждане, транспортиране и преработка на селскостопанска продукция.
В рубриката „Земеделски пазар“ се предлагат земеделски машини втора употреба с техните цени, има малки обяви.
Рекламите са за машини, препарати, предстоящи събития и др.