Вестник Земеделска техника бр.11


Вестник Земеделска техника бр.11
Изтегли вестник Земеделска техника бр.11

Темите на брой единадесети /655/ 2017 г. на в. „Земеделска техника“ са Отличие „Принос в механизацията на земеделието” и Международното селскостопанско изложение „Бата Агро”.
Предстои четвъртото издание на Отличието „Принос в механизацията на земеделието” 2017 г. Формулярите от миналата година се запазват и могат да бъдат намерени на сайта www.zemedelskatehnika.com. Награждаването на победителите ще бъде на 1 декември – рожденият ден на вестник „Земеделска техника”.
Агроизложението Бата Агро ще се проведе от 16 до 19 май на летището в гр. Стара Загора, а концепцията му обхваща всички сектори в българското земеделие. Ще бъдат показани най-новите световни продукти и технологии за земеделие, животновъдство, специализирани производства.
Материалът на фирма „Златекс” е за тракторите на финландския производител Valtra, които са подходящи за използване в полета, ферми, гори и издържат на тежки условия на работа в сферите на земеделието, животновъдството, комуналната дейност. Изяснени са техническите характеристики на машините, дизайна им, иновативния подход в работата.
Агромашина груп акцентира на комбайните за маточина и лавандула на марката Bonino. Машините са универсални и могат да се адаптират към всеки модел на отглеждане, приспособяват се за работа зад трактора и в съседен ред. Предимствата на комбайните са система за орязване, ефективно товарене, ниска консумирана мощност и лесно прибиране на реколтата.
Публикувани са последните селекционни постижения на Института по земеделие и семезнание „Образцов чифлик”, Русе, който поддържа 22 сорта полски култури и лозя в сортовата листа на страната. В текста са характеризирани сортовете пшеница „Венка”, пшеница „Дунавия”, овес „Алекси”, грах „Русе 1”, люцерна „Приста 1” и люцерна „Роли”.
Светлана Боянова от Института за агростратегии и иновации представя важността на дебатите за бъдещето на Обща стопанска политика, за да може браншът в страните-членки на ЕС да се обедини около приоритетите си. В България през 2017-2018 г. се организират срещи, на които да се обсъди ОСП след 2020 г. с редица чуждестранни гости.
В рубриката „Апостоли на българското земеделие” е представен инж. Райчо Василев, един от ревностните деятели за разпространяване на земеделски машини.
В броя са включени земеделски новини.
Бизнес информацията е за новите нормативни актове за земеделие за месец март-април.
В рубриката „Земеделски пазар“ се предлагат земеделски машини втора употреба с техните цени, има малки обяви.
Рекламите са за машини, семена, сондажи за вода, цялостно комплексно обслужване на фирми и др.