Вдъхновяващи иновативни идеи в Словакия – помощен инструмент за управлението на фермите


Вследствие на дългосрочното сътрудничество между млечните говедовъдни ферми и учените в Словакия, е разработен нов инструмент за подкрепа при вземането на решения за управлението на фермите. Приложението е един достъпен начин за земеделците да подобрят качеството на вземането на решения, съобразени с динамиката на структурата на стадото и колебанията на пазара.

Разработването на инструмента EkonMOD milk е водено от научния изследовател Мирослав Захрадник от Националния център по земеделие и храни в Словакия. Той казва: „Нестабилността на пазара означава, че индивидуалните решения за една млечна ферма постоянно се променят. Условията във фермите също никак не са постоянни.“ Конкурентоспособността и устойчивостта на млечните ферми зависят от способността им да следват световните тенденции, да се адаптират към добрите практики, да изчисляват нестабилността в цените на суровините и на крайния продукт, за да бъде достигнат максималния продуктов капацитет като същевременно се зачитат стандартите за хуманно отношение. Ето защо инструментът отчита необходимостта фермерите винаги да са наясно какви полезни промени могат да направят с цел да подсигурят своята висока продуктивност.

EkonMOD milk е уеб-базиран спомагателен инструмент за вземане на решения при управлението на млечни ферми. Той съдейства на управителите на тези ферми да разбират по-добре динамиката в структурата на млечното стадо и да подобрят вземането на икономически чувствителни решения.

Безплатните, лесни за сваляне и употреба интерактивни PDF файлове могат да бъдат използвани при вземането на решения по въпроси свързани с управление на обновяването на стадото, оценка на стратегиите за хранене, като освен това има и калкулатор за парниковите емисии. Те вземат предвид няколко индикатора: финансовите пазари, цените на фуражите, разходи за труд, репродуктивните норми, както и характеристиките, лимитите и слабостите на стопанството. За всеки от тези индикатори фермерът трябва да въвежда данни, използвайки съответните плъзгащи полета и филтри. EkonMOD milk впоследствие генерира алтернативни сценарии и подпомага фермерите при изчисляването на потенциалната продукция и икономическо отражение на различните сценарии върху стопанството. Всеки модул е придружен от съответната документация и кратко информационно видео. Това е едно лесно за използване приложение, което, веднъж свалено, няма нужда от интернет връзка.

Идеята за създаването на този инструмент идва от детайлно и дългосрочно сътрудничество с 30 млечни ферми в Словакия. Мирослав събира икономически данни и информация за продукцията на тези ферми още от 2006 г. Той работи също така в сътрудничество с Университета Медисън в Уисконсин, САЩ с цел да подобри модулите. Приложението продължава да се разработва. В момента то позволява фермерите да използват техните собствени данни като еталон, а следващата стъпка е да се интегрира възможността за споделяне на данни с други ферми, така че еталонът да бъде базиран на съвкупността от по-широк набор от данни.

„В момента 500 млечни ферми тестват приложението и първите отзиви са положителни. Новите модули постоянно се подобряват благодарение на получаваната обратна връзка“, заявява Мирослав, който същевременно обмисля възможното адаптиране на приложението за нуждите на свиневъдството, овцевъдството и козевъдството.

По материали на Институт за агростратегии и иновации