Варекс отбелязва 5 години представителство на Massey Ferguson в България


Във връзка с годишнината на 26 март фирма „Варекс” ООД беше посетена от Тиери Лот, вицепрезидент на корпорацията AGCO и президент на MASSEY FERGUSON за Европа и Близкия изток и Франческо Куаранта, вицепрезидент на MASSEY FERGUSON продажби, маркетинг и развитие на продуктите на бранда. На срещата присъстваха Елисавета Маркова и Иван Масларов, управители на Варекс, Филип Лазаров, търговски директор на компанията, Милана Смейкалова, мениджър развитие на дистрибуцията AGCO и Пол Доудсуел, мениджър бизнес развитие MASSEY FERGUSON. Събитието се проведе близо до град Пловдив, където се намира най-голямата база на Варекс. Бяха набелязани и следващите общи цели. Предвижда се продължаване на развитието и сериозни инвестиции на пазара. След официалната част бе посетено стопанството на Станчо Станчев, дългогодишен клиент на Варекс от село Медово, община Братя Даскалови, и му бяха връчени ключовете на два новозакупени трактора с марката MASSEY FERGUSON.

Тиери Лот изрази радостта си от посещението си в базата на Варекс. Той обърна внимание на стартиралата през 2017 година програма „Да растем заедно през следващите 5 години.” В нея са заложени 3 основни компонента – клиентите, дистрибуторите и служителите. Г-н Лот отбеляза, че Варекс са много характерни в това отношение и сервизът е нещото, което ги отличава от останалите дистрибутори, тъй като той поставят клиента в центъра.

В програмата за следващите 5 години е заложено постигането на 10% пазарен дял за тракторите за целия регион на Европа и Близкия Изток и 4% за комбайните на MASSEY FERGUSON. За сравнение, в Норвегия, например, брандът има 18% пазарен дял, а във Великобритания – 14%. Предстои преоформяне на цялостното предлагане и на начина, по който марката се възприема от клиентите, както и по-прецизно фокусиране върху клиентските групи посредством модерни дистрибутори като „Варекс”. По този начин след време, когато фермерът подмени машината си с аналогичен продукт, ще изгради тясна и непосредствена връзка с бранда. MASSEY FERGUSON  влага много средства в подобряване на спецификацията и нивото на своите продукти. През последните 6 години корпорацията AGCO инвестира 300 милиона евро в разширяване на модернизацията на основното си производствено звено във Франция като добавя нова площ от 16 хектара, от които 5 покрита за увеличаване на производствения си капацитет и неговата модернизация.

Фундаментално в целия процес е качеството, което все повече се подобрява. Един от аспектите, в който се постига този резултат, е изваждането на сложността в производството на определени характеристики извън основната поточна линия. На второ място се работи по така наречената програма за обновяване на стари части и възли, която също е обособена в отделно звено. Третата промяна е свързана с поддоставчиците на бранда. Осигурени са им специални места на територията на фабриката, където да складират компонентите и частите си и по този начин производственият процес се осъществява в реално време.

Първите стъпки в промяната датират от 2018 година, когато организацията от продуктово ориентирана, насочена изключително около процеса на производство на машини, сменя фокуса към нуждите на клиентите. Променят се маркетингът на продуктите, конкретните им спецификации и следпродажбените услуги. Създаден е маркетинг екип с по-добра вътрешна субординация, който е много по-близо до клиентите.

За да подобри представянето си, MASSEY FERGUSON инвестира и в дигитализация. Комуникацията между клиента, дистрибутора и производителя е променена, благодарение на модерните технологии и могат да си общуват взаимно. Фирмата си е поставила за цел да бъде най-модерно развитата структура през следващите няколко години по отношение на дигитализация на процесите и въвеждане на модерни технологии. За 2 години прирастът в развитието е 14%. Съдейки по начина, по който се развива потокът от поръчки към фабриката и всички процеси, според Тиери Лот, ще бъде отбелязан допълнителен растеж в представянето на MASSEY FERGUSON. Новата стратегия функционира и благодарение на дистрибуторите на бранда, които допринасят съществено за този процес и е възможно заложените резултати да се постигнат по-рано.

Франческо Куаранта подчерта, че брандът създава няколко проекта. Първият е насочен в посока редуциране на сложността на продуктовото предлагане към клиентите. Понастоящем MASSEY FERGUSON е фирмата, която предлага най-широката гама продукти и спецификации на пазара в областта, в която работи. Има и характеристики, които могат да бъдат добавени в продуктовото предлагане и благодарение на добавен детайл, например моделът трактор 7719 S, е постигнат приза „Машина на годината” на последното изложение Сима във Франция.

По думите на Франческо Куаранта е възприет нов подход към участието на изложения. Създаден е т.нар. MF Experience или MF преживяване. Той има много аспекти – как да се управлява машината, нейната дигитализация, усещането на клиента за комфорт в нея. Новият подход – представяне на продуктите с виртуална реалност, е представен на Сима. Виртуалната реалност, посредством новото приложение MF Experience, дава шанс на всеки клиент физически да изпробва машината. След Сима компанията има 10 пъти повече заявки от реални потенциални клиенти. За Бата Агро не се предвижда форма на демонстрация на MF Experience. Догодина обаче не е изключено България да бъде включена в новия маршрут. Инициатива MF Tour ще продължи 34 седмици. Стартира от Южна Европа и се движи на север. В рамките на MF Tour ще бъде представена пълната гама продукти, като определени целеви групи клиенти ще могат да се запознаят с всички машини и да усетят разликата в начина, по който оперират и възможностите, които предоставят.

По думите на Франческо Куаранта Варекс е изключително разпознаваема фирма в България, най-вече по линия на представяне на нови продукти и следпродажбената им поддръжка. Точно поради тази причина MASSEY FERGUSON решава най-авангардният продукт, който се произвежда в рамките на компанията, с най-високите технологии и с най-големия размер на единична продуктова инвестиция по отношение на разработката в рамките на корпорацията AGCO – комбайни IDEAL на MASSEY FERGUSON да бъдат представени от Варекс на пазара в България, като това ще се случи на предстоящото изложение Бата Агро в Стара Загора. Представянето на комбайните IDEAL е свързано със сериозно вътрешно обучение за дистрибуторите, които могат професионално не само да предлагат продуктите от марката IDEAL, но също да ги пускат в експлоатация и да ги поддържат на високо сервизно ниво. Изразява се в няколко различни нива – бронзово, сребърно, златно и платинено. Варекс е единственият дилър в България, който е ангажиран с платинено ниво на обучение. Франческо Куаранта отбеляза, че Варекс са доказани професионалисти и им благодари за миналото, като си пожела заедно да гледат напред в бъдещето.